Všichni příznivci sportovní a služební kynologie znají plemeno belgického ovčáka malinois, lidově maliňák a hned si ho také spojují s legendární chovatelskou stanicí Malidaj. Právě tu spolu se svým manželem Jiřím Turkem v počátku devadesátých let založila Dagmar Vacková. Přitom oba začínali s úplně jinými plemeny.

„Jirka měl původně boxery a já začínala s irskými setry. Pak jsem měla boxera a tak jsme se s Jirkou seznámili,” uvedla před lety v rozhovoru pro Deník Dagmar Vacková. Na kardašovořečickém cvičišti se oba stali doslova inventáři cvičáku, věnovali se výcviku a pomáhali dalším psovodům.

A jak vlastně chov belgických ovčáků v chovné stanici Malidaj, jejíž jméno je známé snad po celém kynologickém světě, začal?

Psi plemene malionois v minulém století v České republice nebyli moc známí. Z prvního vrhu v republice si přivezli fenu Agátu z Hanky, která se stala zakladatelkou chovné stanice Malidaj. V té tobě ještě importovali do Čech i jednoho z prvních boseronů. Ale maliňákům se věnovali daleko víc.

Chovatelská stanice belgických ovčáků Malidaj má dlouholetou tradici. Její spoluzakladatelka Dagmar Vacková se svými odchovanci stále úspěšně závodí.
Založili v Čechách chov pracovních malinois

Jiří Turek patřil k úspěšným závodníkům a propagátorům plemene malinois. Zemřel v roce 2015.Jiří Turek patřil k úspěšným závodníkům a propagátorům plemene malinois. Zemřel v roce 2015.Zdroj: Deník/Lenka NovotnáJiří Turek s Agátou úspěšně závodil, několikrát startoval na mistrovství republiky belgických ovčáků a dvakrát i na světovém šampionátu plemene, a to v Rakousku a Holandsku.

Dagmar Vacková pak řadu let působila i jako vedoucí české reprezentace, byť sama na vrcholných soutěžích startovala spíše sporadicky. Přesto měla ve sbírce hezkou řádku pohárů a na kontě mnoho složených zkoušek.

Významnou stopu zanechala v chovu tohoto plemene. S manželem odchovali desítky štěňat. Mezi velice úspěšné patřil například Octavius Malidaj, který patřil několik let k české i světové špičce. Právě Malidajáci, jak se v kynologické veřejnosti psům z této chovatelské stanice říká, se stále objevují v rodokmenech řady úspěšných psů po celém světě.

"Byla to silná žena a osobnost české kynologie. Dáša se podílela na chovu belgického ovčáka v republice od jeho úplného počátku, přivedla na svět desítky úspěšných štěňat, která najdete v rodokmenech světoznámých psů. V posledních pár letech se věnovala svému penzionu v Tauplitz a užívala si krásu tamní přírody a hor, které velice milovala," vzpomíná na ni přítelkyně z řečického cvičáku Aneta Bouzarová.