„Získali jsme zatím do pronájmu od Teplospolu pozemek v lokalitě U Cihelny, kde plánujeme zřídit sběrný dvůr," informoval starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka.

Projekt by měl podle výsledků výběrového řízení, které radní schválili, vypracovat P-atelier za 367 650 korun bez DPH. „Firma projekt na nový sběrný dvůr zpracuje tak, aby byl zvýšený komfort pro Hradečáky, protože sběrný dvůr u Václava má svá omezení," uvedl starosta.
Stávající místo pro ukládání a sběr odpadu ve Václavské ulici má především omezenou kapacitu míst pro velkoobjemové kontejnery. „Projekt by měl být tedy daleko větší a rozšířenější. A my potřebujeme projekt, abychom mohli požádat o dotaci," vysvětlil Stanislav Mrvka.
V příštím roce se chce město Jindřichův Hradec ucházet o dotaci v rámci zřizování sběrných dvorů a komunálních skládek. „A do rozpočtu na rok 2016 bude samozřejmě zahrnutý i nový sběrný dvůr," uzavřel.

Na rozdíl od původního místa, kterým byl areál v Jarošovské ulici, je v lokalitě U Cihelny k dispozici více než dvojnásobná plocha. Pozemek má 4212 metrů čtverečních.

„Provoz sběrného dvora bude zejména pro občany pohodlnější, bude možné projíždět přístřeškem a odkládat odpad do určených kontejnerů," uvedla tisková mluvčí jindřichohradecké radnice Karolína Průšová s tím, že výměna kontejnerů by měla být U Cihelny řešena tak, aby nedocházelo k omezování provozu a pohybu občanů.

„Stávající objekt o ploše přibližně 400 metrů čtverečních bude využit jako provozní prostor pro obsluhu a zejména pro skladování nebezpečných a dalších odpadů, které je nutné skladovat v uzavřených prostorách," objasnila mluvčí. Vzniknout by měl i přístřešek, který bude mít plochu 745 metrů čtverečních a bude sem možné umístit 20 kontejnerů. „Dále je řešena splašková a dešťová kanalizace včetně lapolu a vodovodní přípojka," dodala.

Petra Lejtnarová