Občanští i sociální demokraté o tom rozhodovali při krajských setkáních o uplynulém víkendu. První vybírala v sobotu v kulturním domě Vltava v Českých Budějovicích Občanská demokratická strana. Vedle jmen pro volby se volilo i jihočeské vedení strany.

ODS povede na jihu Čech do voleb Jan Bauer z Prachatic. „V první osmičce má každý okres svého kandidáta,“ přiblížil způsob výběru jmen pro podzimní volby šéf jihočeských občanských demokratů Martin Kuba.

V neděli se potom v hlubockém hotelu Parkhotel sešli jihočeští sociální demokraté, jejichž jednání vedl hejtman Jiří Zimola. Na čele kandidátky se oproti minulým volbám nic nezmění.

„Pozici lídra obhájil Vítězslav Jandák,“ uvedl Jiří Zimola a dodal, že Jandáka podpořilo 80 delegátů z 84 přítomných.

Kandidátku povede do voleb poslanec

Jen k malým změnám oproti minulým parlamentním volbám došlo v čele kandidátky ČSSD pro podzimní volby. Krajské jednání určovalo jména nominovaných v neděli v hotelu Parkhotel v Hluboké nad Vltavou.

Mezi prvními čtyřmi si proti posledním volbám jen třetí prohodil místo se čtvrtým. „Návrh kandidátky byl schválen v nezměněné podobě tak, jak ji předložil krajský výkonný výbor,“ ocenil hladký průběh jednání jihočeský hejtman a předseda sociálních demokratů v jižních Čechách Jiří Zimola.

V čele kandidátky stane Vítězslav Jandák, nominovaný za kraj, za ním následují politici, jejichž jména dodaly jednotlivé okresy. „Druhá bude poslankyně Vlasta Bohdalová z Českých Budějovic, třetí poslanec z Tábora Jan Babor, čtvrtý poslanec Karel Kratochvíle z Písku a pátý podnikatel Rudolf Vejskrab z Českého Krumlova,“ vypočetl čelo kandidátky Zimola a dodal, že zástupce Českokrumlovska je důkazem, že sociální demokracie není jen stranou zaměstnanců, ale i úspěšných podnikatelů.

Šesté místo zaujal Radovan Suchánek ze Strakonicka, sedmé František Sklář za Prachaticko a osmičku uzavírá zástupkyně Jindřichohradecka Marie Loskotová.

Podle Zimoly by sociální demokraté měli na podzim získat více, než dosavadní čtyři mandáty. Za dobrý výsledek by považoval šest Jihočechů za ČSSD ve sněmovně, v ideálním případě sedm. Hejtman dodal, že očekávat ještě více by už asi bylo stavěním vzdušných zámků a že je třeba vidět volební šance reálně.

Vítězslav Jandák ke své pozici na čele kandidátky konstatoval, že očekává, že kampaň bude tvrdá. „Ale věřím, že bude korektní,“ připojil Jandák, který chce v kampani voličům hlavně sdělit, že levice není něco špatného.

Každá oblast ODS má kandidáta v osmičce

Známá i méně známá jména najdou na podzim voliči na jihu Čech na kandidátních listinách dvou nejsilnějších politických stran. Vybrané politiky musí ještě schválit pražská ústředí, ale to by měla být spíše formalita.

ODS povede jako jednička Jan Bauer z Prachatic. Na dalších místech se seřadili Václav Baštýř (za Českobudějovicko), František Dědič (Táborsko) a Jan Špika (Českobudějovicko). V první osmičce patří ke známějším jménům ještě poslanec z Jindřichohradecka Michal Doktor a bývalý krajský radní z Českokrumlovska Robin Schinko.

Na kandidátce bude chybět Luboš Průša, bývalý písecký starosta. Ten získal těsně jako oblastní jednička nominaci na Písecku. Na regionálním sněmu ale Průšu předstihl v přízni delegátů jiný písecký zástupce – Otomar Gottstein. Průša se pak zřekl další možné nominace, protože by se už týkala nevolitelného místa.

Ještě před jednáním sněmu Průša pro Deník avizoval svou možnou rezignaci na horší místo na kandidátce. Zdůvodnil to tím, že v parlamentních volbách nebude moci být vedena v rámci ODS osobní kampaň. „Bez individuální kampaně by nebylo možné postoupit na volitelné místo,“ zdůraznil Průša. Dodal, že sice míval při dřívějších volbách kolem tří tisíc preferenčních hlasů, ale k výraznému poskočení kupředu by jich bylo potřeba zhruba pět tisíc, a to by bez individuální kampaně nebylo podle Průši možné získat.

Osmičku prvních navržených kandidátů ODS doplňuje Tomáš Hajdůšek ze Strakonicka.

ODS chce na podzim potvrdit úspěch z evropských voleb. Jihočeský šéf ODS Martin Kuba vyzdvihl, že kandidáti dostávali v sobotu na sněmu 75 - 80 % hlasů od 150 přítomných delegátů. Podle Kuby to ukazuje, že jihočeská ODS je velmi jednotná a silná a to vidí jako dobrý předpoklad úspěchu v podzimních volbách.

Volilo se i jihočeské vedení ODS. Předsedou se stal vicehejtman a českobudějovický radní Martin Kuba, místopředsedy regionálního sdružení se například stali Karel Matoušek za Jindřichohradecko a Břetislav Kábele za Českobudějovicko.