Jak chovatelka uvedla, musí na základě rozhodnutí jindřichohradeckého stavebního úřadu do třiceti dnů odstranit nepovolené kotce a výběhy pro své dva lvy. „Spousta zoo také nemá potřebné stavební povolení,“ reagovala na nekompromisní úřední postup Iva Lapková Zelinová. „Teď je ze mě psanec, ale já svá zvířata neopustím,“ hájí se.

Podle informací od mluvčí Městského úřadu v Jindřichově Hradci Karolíny Bartoškové vykonává stavební úřad v této věci běžnou kontrolní činnost. Pokud zjistí nedostatky, tak přijme příslušná opatření. „Bližší informace nebudeme v tuto chvíli poskytovat, neboť tato řízení jsou neveřejná,“ oznámila.

Zoolog z hlubocké zoo Ivan Kubát se domnívá, že množící se soukromé chovy velkých šelem a problémy s nimi donutily veterinární správu ve spolupráci s dalšími úřady k současnému jednání. Jak uvedl, nemají většinou soukromníci geneticky cenná zvířata. Z kapacitních důvodů je pak není možné umístit do zoo, kde jsou celoevropsky koordinované chovy zajišťující správnou genetiku. „Většina chovatelů si nejdřív pořídí šelmy a hřeší na to, že dostanou povolení dodatečně, protože ta zvířata už není kam dát,“ popsal situaci zoolog. „Nedivil bych se, kdyby se teď kvůli lidské nezodpovědnosti šelmy utrácely,“ řekl.

A jak vidí kritickou situaci lvů v domácích chovech veterinář? „Stát od počátku nestanovil jasná pravidla pro chov šelem v soukromých chovech a tím dopustil současný stav. Proto by měl situaci řešit s ohledem na zvířata i jejich majitele, kde vzniká silná citová vazba,“ navrhl humánnější přístup jindřichohradecký veterinář Otakar Nesnídal. „Zvířata se do této situace dostala bez svého přičinění a nesmí doplatit na naši neochotu domluvit se,“ zdůraznil.