Předchozí
1 z 5
Další

Pavel Šmidrkal, umělecký kurátor, galerista a spisovatel, Bechyně:

Pavel Šmidrkal, umělecký kurátor, galerista a spisovatel, TáborZdroj: Archiv Pavel Šmidrkal

Útok na Ukrajinu mě zdrtil. Rusko ztrácí tvář na dlouhé časy. A nejvíc tím, že ruský národ, obyčejní lidé, žádnou zášť necítili a válku si z hloubky duše nepřáli.

Petra Plemlová, majitelka firem Unuo a Unuodesign, Tábor

Moje firma zaměstnává několik švadlen z Ukrajiny, které jsou velmi šikovné a vážíme si jich. Nabídli jsem jim pomoc pro jejich přátele a rodiny z Ukrajiny. Můžeme pomoci s prací, ubytováním i s vyřizováním dokladů.

Petra Plemlová v reality show televize Prima Milionář mezi námi.Zdroj: Archiv TV Prima

Karel Malák, velitel SDH Frymburk, Český Krumlov

Já bych se k této nemilé situaci moc vyjadřovat nechtěl. Jen z mého pohledu hasiče mají obrovský respekt samozřejmě všichni, co brání Ukrajinu, ale hlavně záchranné složky, které musí své povinnosti konat v neprůstřelných vestách a ve vojenských helmách. A ještě k tomu dávat na sebe pozor při všech útocích.

Velitel Karel Malák.Zdroj: HZS JIhočeského kraje

Vojtěch Stehel, rektor VŠTE

V této souvislosti se plně ztotožňuji s usnesením České konference rektorů a odsuzuji akt ruské agrese: https://www.crc.muni.cz/dokumenty/usneseni/prohlaseni-ckr-k-valce-na-ukrajine. Rektorky a rektoři vysokých škol ČR, členové České konference rektorů (ČKR), jsou šokováni dalším vývojem situace na Ukrajině, kde se Rusko dopustilo a dopouští zcela účelové a promyšlené vojenské agrese vůči jinému nezávislému státu. V pondělí ráno ráno budu řešit se svým týmem naše možnosti, jak podpořit stávající studenty a zaměstnance z Ukrajiny.

Prorektror VŠTE Vojtěch Stehel.Zdroj: Archiv

Šárka Grabmüllerová, učitelka na ZŠ v Prachaticích, sportovkyně (duatlon, zimní triatlon, běh na lyžích)

Především mne tato situace zaskočila, nevěřila bych, že se to v dnešní době vůbec může stát. Je to konflikt, který si asi málokdo dokázal představit. Je nutné Ukrajinu podpořit všemi dostupnými prostředky. Jakákoliv válka je obrovským neštěstím a nebezpečím pro celý svět a bohužel přináší zbytečné oběti na obou stranách.

Šárka Grabmüllerová.Zdroj: Deník/Vladimír Klíma