Jejich výskytu tleskají také ornitologové. Na jihu Čech totiž zatím podle odborníků větší hnízdní kolonie není a ptáci se vyskytují pouze jednotlivě. "Vzhledem k časné době výskytu to vypadá to na pár mladých tří nebo čtyřletých ptáků, kteří hledají, kde budou hnízdit. Bývají nápadní tím, že přitom tokají, troubí a jsou hodně slyšet," upřesnil ornitolog Prácheňského muzea Jiří Šebestian.

Jeřáb popelavý byl historicky ve střední Evropě vyhuben a v České republice začal hnízdit až na konci 80. let minulého století. V posledních letech se populace tohoto kriticky ohroženého ptáka rozrůstá. Stabilní kolonie jeřábů je pouze na severu Čech. V rámci Jihočeského kraje evidují ornitologové jen kolem dvaceti hnízd. Ještě před deseti lety to ale byla pouhá dvě hnízda.

V Jindřichově Hradci začala stavba nového McDonald's.
V Hradci vedle kruháče u Alberta začala výstavba McDonald's. Podívejte se

"Když se někde takový výskyt objeví, ornitologové zajásají. Hlášení o lokalitách, kde se jeřábi vyskytli přibývá, ale není jich zase tolik. Volají mi to lidé tak jednou měsíčně," poznamenal Jiří Šebestian s tím, že sám poté tyto lokality podle časových možností objíždí, aby mohl jeřáby pozorovat.

Jeřáb popelavý je jedním největších ptáků u nás. Dosahuje hmotnosti až 7 kilogramů, na výšku měří až 140 cm a jeho rozpětí křídel se blíží 2,5 metru.