Jablkem sváru je dopravní koncepce, již nechalo město vypracovat v uplynulém roce, a po připomínkách a veřejném projednávání ji schválili zastupitelé. Ta mimo jiné počítá i se zcela novým systémem MHD.

S točnou autobusů ve staré části Otína a jejich novou trasou však část místních občanů nesouhlasí. Průjezdy prý naruší poklidnou atmosféru této lokality. Podle jednoho z iniciátorů petice Milana Michálka prý tyto změny s místními nikdo neprojednal. „Kromě petice teď zasíláme radnici i dopis, kde požadujeme doložení toho, kdy byla celá záležitost probrána s osadním výborem. Je podivné, že se něco rozhodne, aniž by se nás někdo ptal na názor," říká Milan Michálek.

Vedení města však upozorňuje na fakt, že plné znění koncepce bylo před jejím schválením poměrně dlouhou dobu zveřejněné a každý se k němu mohl vyjádřit i během veřejné schůze zorganizované v kinosále kulturního domu Střelnice. Radní Jiří Pravda, jenž je garantem Otína, tvrdí, že jej celá záležitost mrzí. „Vše začalo, když za mnou přišli jedni manželé a stěžovali si na to, že danou ulicí si zkracují cestu kamiony. Nabídl jsem jim, že se pokusíme najít vhodné technické řešení," vypráví Jiří Pravda.V úvahu připadaly zpomalovací retardéry, nové chodníky a vytlačení těžkých nákladních aut z dotčené ulice.

„Domluvili jsme se, že dáme dohromady návrhy a spolu s odborem dopravy, městskou i státní policií se pokusíme najít vhodná řešení a technická opatření. Když potom vznikla tato petice, bylo to pro mě překvapení. Mimo jiné i proto, že předtím jsme se celou dobu bavili pouze o nákladních autech. Ne o autobusech," konstatoval radní a dodává, že pro průjezd je zde plánováno pouhých osm linek denně, což je v porovnání se zhruba třiceti náklaďáky, které obtěžují obyvatele v současnosti zanedbatelné.

„Je škoda, že když se našly peníze, vůle a koncepce, mělo by se vše smést ze stolu. Navíc jsem přesvědčený, že ti obyvatelé, kteří dnes musí docházet na zastávku poměrně daleko, jsou jiného názoru," míní Jiří Pravda.

Na vyjádření k podpisové akci má vedení města ze zákona třicet dní a podle místostarosty Bohumila Komínka lhůtu dodrží.

„Projednávat ji budeme v radě 14. srpna a koncem měsíce bychom se s Otínskými měli sejít na veřejné schůzi," konstatoval místostarosta Komínek.