Předpovědi meteorologů z minulých dnů se vyplnily do puntíku a celé Jindřichohradecko zasypal sníh, který komplikoval život především motoristům a chodcům.Policisté včera zaznamenali několik dopravních nehod, nicméně všechny včetně čelního čelní srážky dvou vozidel u Dolní Lhoty se podle zástupce vedoucího jindřichohradeckého dopravního inspektorátu Milana Urbance se obešly bez vážných zranění.

Problémy na silnicích měly ale především kamiony, které hned na několika místech zapadly a blokovaly dopravu. Setkat se s nimi mohli řidiči u Střížovic, Budíškovic, Županovic a také mezi Slavonicemi a Starým Hobzí.

Od noci, kdy nejprve na Třeboňsku, později i dál na Jindřichohradecku a Dačicku začalo sněžit, se silničáři snažili udržovat komunikace sjízdné, i když ne na všech úsecích se jim to zcela dařilo. „Žádná silnice nemusela být uzavřena, na údržbu jsme povolali i naše smluvní posily a všichni dělají,co mohou. Ten spad sněhu je ale natolik velký, že to, co se prohrne, zase během půl hodiny zapadá a zdá se, jako by to nikdo neudržoval," tvrdil dispečer Jan Peleška z jindřichohradecké Správy a údržby silnic.

„Je pravda, že občas se mi zdá, že to cestáři flákají, ale dnes mají skutečně spoustu práce a není jim co závidět," uznala i Denisa Novotná z Jindřichova Hradce, která si vlastními silami musela odhazovat sníh nahrnutý kolem auta, které měla zaparkované ve Václavské ulici u polikliniky. „Chtěla jsem vyjet, ale zjistila jsem, že to tak lehce nepůjde. Od včera napadlo určitě dvacet centimetrů sněhu," doplnila.

V jednom kole byli už od velmi brzkých ranních hodin komunální pracovníci ve všech městech a obcích na Jindřichohradecku a vedli mnohdy nerovný boj s neustávajícími přívaly sněhu.

„Jedeme na dvě směny a práce jsme zahájili už v jednu hodinu v noci. Ráno se naši zaměstnanci jen vystřídali a pokračovalo se dál. Nejhorší je, že kvůli pokračujícímu padání je to tak trochu sisyfovská práce. Když skončíme jeden okruh, vypadá to na jeho začátku jako by se vůbec neprohrnovalo, takže se dá říct, že jezdíme stále dokola," říká ředitel Služeb města Jindřichův Hradec Ivo Ježek.

Do ulic města prý nasadili všechny své síly. „Kromě kmenových pracovníků Služeb města Jindřichův Hradec jsou v ulicích i naši smluvní partneři například od společnosti AVE nebo firmy pana Siváka. V místních částech jsou to zase najatí traktoristé," vypočítává Ivo Ježek.

Podobná situace panuje i v Třeboni, kde se s nevšední sněhovou nadílkou potýkají zaměstnanci tamních technických služeb.

„Sněhu opravdu napadlo nezvyklé množství, přesto bych ale situaci zatím neoznačoval jako vysloveně katastrofickou. Postupujeme podle plánu zimní údržby a některá místa samozřejmě mají větší prioritu než jiná. Otázkou je, zda se naplní předpověď, podle které by mělo do pátečního rána přibýt ještě jednou tolik sněhu. Pak bychom museli začít uvažovat o vytvoření skládek sněhu a jeho odvozu pryč z města," ozřejmil situaci v lázeňském městě jednatel Technických služeb Třeboň Vladimír Janíček.

I přes úsilí, které všichni zúčastnění likvidaci kalamity věnovali, byl pohyb ve městech velice složitý například pro maminky s kočárky, které se jen velmi obtížně brodily závějemi. „V centru města to ještě jde, ale čím je člověk dál od středu, tím je to horší. S kočárkem vůbec není šance se dostat na některé přechody, protože je před nimi nahrnutý sníh z vozovky," postěžovaly si Dagmar Hanzlíková a Lucie Šimková, které jsme zastihli, jak ztěžka tlačí své kočárky dvaceticentimetrovou vrstvou sněhu na hradeckém sídlišti Vajgar.

Komplikace přinesl sníh také cestujícím autobusů. Ranní spoje mnohde nabraly zpoždění. „Týkalo se to především Třeboňska, kde ráno napadlo asi nejvíc. Zpozdily se autobusy mezi Třeboní a Dačicemi, Políknem a Plavskem a také směrem na Slavonicko," potvrdil ředitel ČSAD Jindřichův Hradec Jiří Krupička.

Kdo se naopak z přívalů sněhu raduje jsou milovníci zimních sportů. Na své by si konečně mohli přijít také běžkaři. Například ve Studené sice podle slov Františka Adamce nepřipadlo tolik sněhu jako třeba v Jindřichově Hradci, ale na běžky to stačit bude. „Nějak nás ten sníh asi minul, napadlo zatím tak 10 až 15 centimetrů, takže na spuštění vleku to zatím nebude. Stopu pro běžkaře ale projedeme a připravíme," řekl.

Sníh ale nemusí komplikovat život jen lidem. „Dokud bude takhle kyprý sníh, není to pro lesní zvěř až takový problém. Ten by nastal až v případě, že by přišla obleva a na povrchu sněhové pokrývky by se udělala ledová krusta, která může zvíře zranit," vysvětlil místostarosta Třeboně a zároveň hospodář Mysliveckého sdružení v Břilicích Zdeněk Mráz.

grafika-silničáři-jindřichohradecko