Téměř o pět tisíc lidí víc než v červenci loňského roku hlásí některé historické objekty na Jindřichohradecku. Kasteláni to většinou přisuzují proměnlivému počasí, ale i tomu, že letos víc lidí tráví dovolenou v Čechách.

Výrazný nárůst návštěvnosti zaznamenali v uplynulém měsíci na Landštejně. „V našem případě je to určitě hlavně tím, že o prázdninách máme otevřeno i v pondělí. Mysleli jsme, že bude chodit tak 150 lidí, ale bývá jich kolem osmi set," vyzdvihla kastelánka Eliška Niederová. I podle ní letos památkám přeje počasí. „Turisté nemohou tolik ležet u vody, tak přijdou k nám. Navíc naše volné prohlídky jsou vyhledávané rodinami s dětmi, kterým to vyhovuje," míní.

Bezmála o pět tisíc lidí víc navštívilo letos v červenci také Červenou Lhotu. Jak říká zástupce tamního kastelána Roman Dáňa, celkově za poslední roky návštěvnost stoupá. „I loni byl nárůst poměrně velký, asi o dva tisíce, což jsou v červenci a srpnu dva plné dny. Letos je to ještě lepší," zdůraznil. Jak zmínil, jednak se jistě na počtu turistů projevuje současné počasí, částečně pak i fakt, že lidé vyhledávají ve větší míře tuzemskou dovolenou. „Myslím, že dobrá věc, která měla vliv, je projekt Klíč k památkám, který nabízí přehledné webové stránky, kde lidé najdou tipy k návštěvě památek," upozornil.

I v Třeboni si oproti loňsku polepšili, i když podle zástupce kastelána Petra Týnavského byla právě i loňská sezona poměrně dobrá, navzdory tropickému počasí. „Mysleli jsme, že by to zjara mohlo být ještě o něco lepší, ale teď se to opravdu zvedlo a lidí chodí hodně, kolem pěti set denně," říká. I ve městě je podle něho lidí víc než jindy a přisuzuje to především tomu, že lidé letos tolik nejezdí do zahraničí.

Naopak trochu opomíjenou památkou zůstává stále dačický zámek, i když podle kastelánky Kristýny Dvořákové je tomu tak neprávem. „Jsme taková neobjevená památka, i když teď lidí chodí docela dost, kolem dvou set za den," zmínila s tím, že jde převážně o jednotlivce a rodiny, které přijíždějí na sólové výlety. „V minulosti jezdilo více organizovaných skupin, takže pro nás je dobré, že se nám daří oslovovat právě jednotlivce a kompenzovat vytrácející se zájezdy. V tom jsme si polepšili," dodala.

Návštěvnost památek na Jindřichohradecku v červenci 2016.Zdroj: Deník/ Lenka Novotná

Co se chystá

Zámek Dačice

- kastelánské prohlídky (5., 13. a 14. srpna v 11 a 15 hodin) Prohlídka zahrnuje běžnou prohlídkovou trasu, ale i prostory jinak návštěvníkům nepřístupné, jako jsou sklepy a půda.

- noční prohlídky (5. a 6. srpna od 21 do 24 hodin) otevřena bude celá prohlídková trasa včetně výstavy Ušlechtilá posedlost, návštěvníci ji procházejí bez průvodce. Ti jsou k dispozici v jednotlivých místnostech k případným dotazům.

Zámek Jindřichův Hradec

- výstava historických vozidel (7. srpna od 10 do 16 hodin) na parkovišti při I. zámeckém nádvoří budou k vidění veterány

- Následovníci sv. Jiří - otevření nově instalovaného prohlídkového okruhu trasy B, gotického stavení (od 13. srpna)

Landštejn

- koncert Jen tak tak (7. srpna v 15 hodin)

- trubadúr Josef Gušlbauer (do 26. srpna denně)

Petra Lejtnarová