Tak trochu výjimkou byl jen hrad Landštejn, který své brány otevřel již o den dříve.
Nic tedy nebrání tomu, zpestřit si prodloužený velikonoční výlet drobným exkurzem do české historie. Ostatně, jak uvedla Jitka Skořepová z Národního památkového ústavu, bude v případě příznivého počasí otevřeno během celých svátků. „V úterý je pro všechny památky zavírací den a v následujících dnech se již otevírací doba řídí podle návštěvního řádu jednotlivých památek," upřesnila Jitka Skořepová.
Celý rok navíc podle ní bude v jistém ohledu výjimečný a doslova nabitý událostmi. Návštěvníci se mohou těšit na novinky v expozicích, velkou spoustu osvědčených kulturních akcí, hudební festivaly, noční i speciální prohlídky, výstavy, koncerty, divadla či programy pro děti. Vybrané památky se zapojí také do oslav výročí narození Karla IV. Novinkou je inovovaný věrnostní program Klíč k památkám, více přizpůsobený mladé elektronické generaci.
„Nejvýraznější akci připravuje hrad a zámek Jindřichův Hradec, který v průběhu léta představí proměněnou expozici druhé prohlídkové trasy pod názvem Následovníci sv. Jiří. Návštěvníci budou v nejstarších částech gotického hradu obdivovat unikátní nástěnné malby zobrazující svatojiřskou legendu a prostřednictvím interaktivní expozice proniknou do světa středověkých rytířů. V duchu oslav Karlovského výročí se ponese i Hradozámecká slavnost, která se koná 30. července a během níž ožije areál zámku ruchem středověku," vyzdvihla Jitka Skořepová.
Pozadu však nezůstane ani Landštejn, kde se 5.července u inscenovaného setkání Karla IV. s Vilémem z Landštejna uskuteční na nádvoří slavnostní hostina královského dvora, před hradem bude středověký trh a v hradním příkopu ukázky řemesel ze 14. století.