O víkendu startuje turistická sezona na zámcích v Jindřichově Hradci, Třeboni, Dačicích a také na hradu Landštejn. Na prohlídku Červené Lhoty si budou muset návštěvníci ještě jeden týden počkat.

Důvodem, proč se letos červenolhotský zámek oproti ostatním s otevřením opozdí, jsou dokončované opravy podlah v prvním patře objektu. „Pustili jsme se do poměrně rozsáhlých oprav, pět místností máme teď vystěhovaných, takže ten týden budeme ještě potřebovat na dokončení," vysvětlil kastelán z Červené Lhoty Tomáš Horyna.

Přestože tamní zámek otevře své brány až o velikonočním víkendu, již na Zelený čtvrtek si tady připravili zajímavou akci. „O víkendu nic speciálního nechystáme, ale ve čtvrtek se v kapli v zámeckém parku odehraje zajímavá pobožnost," nadnesl. Bohoslužba začne ve 22 hodin, bude doprovázena zpěvy a sloužena při svíčkách. „Je to starobylá tradice, kterou jsme u nás oprášili. Jinde se moc nedělá. Jde o připomínku toho, jak se Kristus modlil v Getsemanské zahradě," objasnil.

V ostatních památkových objektech na Jindřichohradecku první návštěvníky přivítají již o nadcházejícím víkendu. Připraveny jsou i nejrůznější doprovodné akce.

Sezonu na jindřichohradeckém zámku zahájí jubilejní desátý ročník výstavy Splašená vejce. K vidění bude bezmála 800 pštrosích, husích, kachních, slepičích i křepelčích vajec v nejrůznějších barvách a dekorech, která budou viset z lustru, sypat se po nábytku, kutálet po stolech a kobercích. Výstava potrvá až do 12. dubna.

V Dačicích si také připravili zajímavou nabídku. Každý pátý návštěvník bude mít o víkendu vstup zdarma. Navíc je připravena výstava historických kostýmů a velikonoční květinová výzdoba.

Své brány otevře také hrad Landštejn, který si o víkendu budete moci prohlédnout i s výkladem tamní kastelánky Elišky Niederové. Hned následující týden bude hrad zcela výjimečně v dubnu otevřen také ve čtvrtek, pátek a v pondělí. Připravený je program o tom, jak lidé ve středověku slavili Velikonoce.

Milovníci památek a návštěvníci České Kanady mohou zavítat také na zámek Dobrohoř ve Starém Městě pod Landštejnem. Noví majitelé otec a syn Mužákovi již vloni ukázali, že to myslí s památkou vážně. Vrhli se do nákladné opravy střechy, i interiéru. Vloni zde bylo zprovozněné i informační středisko. Letos zde začne sezona 18. dubna ve 14 hodin vernisáží výstavy starých pohlednic Starého Města a rakouského Kautzenu. „Dále chystáme stálou výstavu výtvarníka Otto Plachta," zmínil Jan Mužák mladší.

Veřejnost bude moci nahlédnout i do útrob samotného zámku. „Prohlídka již zrekonstruovaných prostor je možná v doprovodu pracovníka íčka. To bude otevřeno standardně každý den," doplnil zámecký pán.

Věž zámku Malá Hluboká v Českém Rudolci prochází opravou

Český Rudolec - Mezi turisty znovu objevované památky patří například českorudolecký zámek, pro svoji podobu nazývaný Malá Hluboká. I když na prohlídky samotného zámku se zájemci s průvodcem mohou vydat až o prázdninách, již minulý týden se konalo slavnostní zahájení vaření piva v zámeckém pivovaru. Nový majitel, společnost Malá Hluboká, která chátrající památku vlastní od roku 2009, postupně scelila celý areál a zahájila záchranné práce.

„Z původního zájezdního hostince, který měl vloni zkušební provoz, jsme udělali funkční objekt, kde se kromě ubytovacích kapacit skrývá i minipivovar. A historickou budovu oranžérie jsme proměnili ve wellnes centrum s pivními lázněmi, které chystáme spustit. Jako první byla opravená budova správce zámku, jež sloužila od začátku jako zázemí pro nás i různé akce," zmínil zástupce majitele Tomáš Procházka.

Doplnil, že při obnově památky vznikl velký problém s dotacemi při povodních v roce 2013, kdy již téměř dokončené wellnes zaplavila voda. „Vše se zpomalilo, neměli jsme dovolání. Museli jsme ponížit uznatelné náklady o čtyři miliony, což byla v desetimilionové investici obrovská částka. Ale snažíme se pokračovat dál. Naše zkušenost s rovným přístupem k dotacím z ROP je katastrofální. Čerpáme ale dotace i z jiných zdrojů a zde je spolupráce organizací úplně jiná," konstatoval Tomáš Procházka.

Hlavní perlou je však zámek, na němž vlastník po převzetí udělal za první tři roky prakticky jen udržovací práce. „Nyní už se dá hovořit o dlouhodobých stavebních úpravách. Za jeden a půl milionu jsme vybudovali odvodňovací a dešťovou kanalizace, což pomohlo k vysušení základů. Další úpravy směřují k opravě střechy, která je o jedno patro níž, takže je nutné zabezpečit všechny konstrukce pro novou střechu. Nejdříve jsme ale začali s opravou věže, abychom se k ní pak nemuseli vracet," přiblížil dění v zámeckém areálu Tomáš Procházka s tím, že základem je získání dotací, o které firma stále usiluje.

„Letos by měla být věž dokončená a začne sloužit jako rozhledna," dodává.

Lenka Novotná, Petra Jouzová