Na odstavné ploše pod budovou bývalých jezuitských kolejí v Jindřichově Hradci zůstane prozatím vše při starém. Už od minulého pátku zde přitom měla začít celková rekonstrukce, která by celý prostor změnila na regulérní parkoviště. Současný šotolinový povrch měla nahradit dlažba, bylo počítáno s novým veřejným osvětlením i parkovými úpravami.

Nyní však cedule upozorňující na uzavírku zmizela a celý prostor opět zaplnila auta. Proč práce nezačaly, vysvětlil na středečním jednání zastupitelstva, které muselo z programu stáhnout bod týkající se rozpočtového opatření na stavbu parkoviště, hradecký starosta Stanislav Mrvka.

„Odvolal se Národní památkový ústav, neboť jeho představy o využití těchto prostor jsou jiné. Byl jsem tím opravdu zaskočený, protože jsem byl přesvědčen, že všechny termíny a odvolačky jsou již splněné, nicméně zákon to umožňuje a my to musíme respektovat," vysvětlil starosta. Zároveň uvedl, že v tuto chvíli vůbec není jasné, kdy a zda vůbec na realizaci dojde.

„Prozatím všechno zastavujeme, přestože máme vysoutěženou stavební firmu, a budeme samozřejmě dál jednat o podmínkách. Předpokládám, že tato investice bude zařazena do rozpočtu příštího roku," odhadoval starosta Stanislav Mrvka. Řidiči, kteří si zvykli na bezplatné parkování u muzea, si jej tak mohou užívat ještě o něco déle.

Pokud totiž dojde na výstavbu regulérního parkoviště, přinese to s sebou kromě nové dlažby také povinnost platit parkovné. Počet parkovacích míst se přitom smrskne zhruba na polovinu.