Po čtvrtečním oznámení nových rakouských pravidel prachatická nemocnice přidala testovací termíny na nedělní odpoledne a mnozí pendleři si termín také ihned rezervovali. V té chvíli to ještě vypadalo, že s prvním únorovým pondělím už se do práce bez testu nedostanou.

Jedním z nich byl Miroslav Dvořák z Prachatic. „Nechápu to. Ale termín jsem si raději objednal, abych mohl příští týden do práce,“ hodnotí s tím, že nevidí rozdíl jet sto kilometrů středních Čech bez testu nebo pár desítek kilometrů „za kopečky“.

Rychlý orientační test na covid-19 - ilustrační foto.
Čeští pendleři do Rakouska zatím testy potřebovat nebudou

Pokud nařízení o testu vstoupí v planost hodlá se nechat testovat na rakouské straně hranice. „Odebírání vzorků dvakrát týdně z nosu mě zdravotně odrovná víc než samotný covid. Odběr vzorku v Česku je dost nepříjemný, a to jsem byl zatím jen párkrát. I tak mi pak tekla krev z nosu,“ popisuje. Rakouská stejně jako německá testovací centra vzorky totiž odebírají výtěrem z krku, a to jak v případě testu PCR, tak antigenního. „Což je o dost přijatelnější. Až povinnost nastane budu se pravidelně se testovat v Rohrbachu, kde jsou tři testovací místa,“ říká.

Dojíždění za prací je v téhle době pro Miroslava Dvořáka o dost jednodušší než zjara, kdy byl přechod s Rakouskem Zadní Zvonková - Schöneben zavřený. „Teď je sice provoz omezený, ale do povolených časů se vejdeme. Nemusím přes Německo, což mi krátí cestu o několik desítek kilometrů,“ vysvětluje a nedočkavě vyhlíží konec doby covidové, kterou nařízení provázejí. „Věřím, že se situace srovná s očkováním,“ doufá Miroslav Dvořák.