Tento záměr vzešel v rámci optimalizace středního školství z kraje.

Gymnázium v Dačicích totiž na rozdíl od zmíněné střední školy nesídlí v prostorách kraje, ale budova patří městu, kde musí platit nájem. Zastupitelé města odsouhlasili usnesení zaslané na kraj, dle kterého je město i ochotné o snížení nájmu s krajem jednat.

Podle starosty Vlastimila Štěpána již radnice požádala o schůzku jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu. Jednání, na kterém by mělo být i vedení gymnázia, by se mělo uskutečnit do konce října.

„Přesný termín ještě není znám. Vedení gymnázia potřebuje vědět, na čem je, má to návaznost i na další kroky," zmínil starosta Dačic.

Potvrdil již dříve zveřejněné nesouhlasné stanovisko,  na kterém se nic nemění.

„Jsme stále ochotni jednat s krajem ohledně nájmu, ale potřebujeme znát podmínky, za jakých by mohlo gymnázium zůstat ve svých původních prostorách," zdůraznil Vlastimil Štěpán.

Jihočeský radní Tomeš Vytiska, který je odpovědný za odbor školství, opakoval, že  navrhovaná optimalizace školství má za sebou první kolo a nyní se budou vyhodnocovat podněty a připomínky. Na adresu petice z Dačic, která k němu již doputovala, se vyjádřil v tom smyslu, že nyní bude záležet na jednání zástupců dotčených zainteresovaných stran, tedy kraje, města a gymnázia: „Ještě nic není rozhodnuto."

A k otázce ochoty města případně snížit nájem Tomeš Vytiska sdělil, že je ve hře nejenom samotný nájem, ale i možnost podílet se na úhradě dalších nákladů.