Po třech letech, na které se protáhla plánovaná několikaměsíční rekonstrukce mostu, kdy byli doslova a do písmene odříznuti od zbytku města, si mohou konečně vydechnout.

Již týden se po mostě opět jezdí a místní obyvatelé tak nejsou odkázáni na zdlouhavé několikakilometrové objíždění či riskantní zakázanou cestu přes nebezpečné staveniště.

„Lidi se to sice naučili objíždět, ale je dobře, že je most zase v provozu, všem to usnadní život," poznamenal Vlastimil Ježek, který provozuje v daném místě sklenářství.

Komplikace s opravou mostu nastaly, když stavbu opustila firma, která ji měla na starosti. Stalo se tak poté, co se s Jihočeským krajem, jenž byl investorem, nedohodla na některých nárokovaných vícepracích. Následné spory a výběr nového zhotovitele vše značně protáhly. V urychlení celé záležitosti se po celou dobu angažoval také jindřichohradecký starosta Stanislav Mrvka, jenž je zároveň krajským radním.

Hradecký starosta Stanislav Mrvka nyní kvituje, že se vše povedlo dotáhnout do konce.

„Jsem velmi rád, že se podařilo odstranit nedostatky, které tam byly po původní firmě a stavba je zdárně dokončená. Hlavní věcí je, že je most konečně v provozu, neboť přístup do té lokality byl velice špatný," podotkl jindřichohradecký starosta Stanislav Mrvka.

Zrekonstruovaný most by nyní mělo od kraje převzít do svého vlastnictví právě město Jindřichův Hradec a podle Stanislava Mrvky už byly učiněny první kroky.

„S krajem intenzivně jednáme. Ten to nyní musí projednat ve svých orgánech a poté nám pošle návrh smlouvy, kterou pak dostane na stůl zastupitelstvo," popsal následné kroky starosta a dodal, že v některých věcech už město péči o most přebírá.

„Dohodli jsme se například, že zimní údržbu zde budeme provádět my a kraj si ji u nás prozatím objedná," vysvětlil Stanislav Mrvka.