Podle službukonajícího dispečera Správy a údržby silnic silničáři v posledních dnech nevyjížděli k žádným zásahům ani namrzlým silnicím. Snížení teplot ovšem na rozdíl od řidičů pocítili zemědělci i zahradníci.

Mrazíky posledních dní považuje za špatné Martin Charvát z Trvalkové školky Florianus v Jindřichově Hradci. "Je pravděpodobné, že všechno, co poslední dobou vykvetlo, teď pomrzne," říká.

Nejsnazší rada, kterou uvádí, je přikrýt všechno, co na zahradě přikrýt jde. "A to třeba geotextiliemi, které jsou běžně k sehnání, nebo se například jahody mohou zasypat třeba i slámou. Ve sklenících by zase mělo stačit méně větrat, tím se teplota uvnitř udrží o tři nebo čtyři stupně vyšší, i když se to na první pohled nemusí zdát. Dříve se například stromky v ovocných sadech brzy ráno stříkávaly vodou, čímž se třeba o tři stupně srážela venkovní teplota. Také se dýmilo, což se dnes dělá pomocí strojů, dříve se rozdělávaly na zahradách a především v sadech ohně," vysvětluje Martin Charvát.

Počasí zdrží také práce na polích. Předseda zemědělského družstva v Kunžaku Zdeněk Zámečník st. zmínil, že není momentálně možné pokračovat v jarních pracích. "Děláme rychloobnovy luk a setí a potřebujeme začít sázet a sít kukuřici a všechno nám to teď zastavilo," říká. Žádné škody ale zatím počasí podle jeho slov nenapáchalo. "Hrách, který máme zasetý, ještě nevzešel a ostatním plodinám to neškodí. Škody nám tedy zatím žádné nevznikly," vysvětlil Zdeněk Zámečník st. a dodal, že ale na druhou stranu za vodu, která v posledních dnech spadla, jsou zemědělci rádi.