Podle Daniela Maňhala z českobudějovického hydrometeorologického ústavu v pátek bude převážně oblačno. „Není vyloučeno, že by se to někdy trochu protrhalo, budou přeháňky, ale mohlo by vykouknout i sluníčko,“ řekl. Maximální teploty se budou pohybovat od 17 do 20 stupňů Celsia. Ojediněle mohou Jihočeši očekávat i bouřky.

V sobotu bude oblačno až zataženo a na většině území jižních Čech bude pršet. „Podobně jako v pátek můžeme ojediněle očekávat bouřky,“ předpověděl meteorolog. Maximální teploty budou 19 až 22 stupňů Celsia. Dodal, že v neděli se trochu oteplí. Maximální teploty vystoupají na 21 až 24 stupňů. „V neděli bude oblačno, místy déšť,“ komentoval meteorolog. V pátek, v sobotu i v neděli můžeme očekávat mlhu.

Peníze. Ilustrační snímek.
Sázkařka z Budějovic za 260 korun vyhrála dva miliony

Aktuální počasí zdůvodnil Daniel Maňhal z českobudějovického hydrometeorologického ústavu tím, že se nad naším územím vytvořila výšková tlaková níže, která přináší vlhkost a srážky. „Víkend bude mít nádech trochu letního počasí, ale koupání bude spíše pro otužilce,“ podotkl.

Letošní červencové počasí není podle jeho slov nijak zvlášť výjimečné. „Dříve, v době našich rodičů a prarodičů, se letní počasí podobalo tomu dnešnímu. Tenkrát bylo normální, že se teploty pohybovaly do pětadvaceti stupňů,“ porovnal s tím, že léto 2015, 2018 a 2019 bylo extrémně teplé. "Vyskytovalo se patnáct tropických dní za sebou," připomněl.