Podnět k pojmenování ulice nebo veřejného prostranství, ať už stávajících nebo nově vzniklých, může podle vedoucího odboru vnitřní správy hradeckého úřadu Jiřího Olšara podat kdokoliv. "Například občané, společnosti či třeba úřad, v případě plánované výstavby," uvádí.

V Hradci existuje skupina, která se pojmenováváním ulic zabývá. Má sedm členů a svolává se právě na základě zmíněných podnětů. "Skupina návrhy posoudí, případně navrhne další možný název. Většinou se skupina snaží vyhovět navrhovatelům, přičemž bere v úvahu historické souvislosti, okolní názvy nebo názvy celé lokality a další podrobnosti," říká Jiří Olšar.

Odbor vnitřní správy následně podle jeho slov provede zápis z jednání skupiny a předloží materiál se všemi návrhy názvů k projednání městským radním s tím, že radě zpravidla jeden název doporučí. "Rada města návrh projedná, případně navrhne název vlastní a předá ke schválení zastupitelstvu. To věc opět projedná, případně pozmění, navrhne vlastní název nebo ponechá název navržený radními a návrh potom schválí," doplňuje.

Stráž nad Nežárkou. Ilustrační foto.
Stráž autoprůmysl nechce. Nová místa nebudou

Nejnověji pojmenovanou lokalitou v Hradci byla Pohodnice v loňském roce. Předtím se jednalo o zastávky MHD, v roce 2014 to byla ulice U Panelárny a několik let předtím Zárybničí za bývalým kostelem sv. Alžběty.

Stejně jako v Hradci i v Třeboni rozhoduje o konečné podobě nových názvů zastupitelstvo. "V místních částech dává návrh na pojmenování nové ulice osadní výbor, v Třeboni je zastupitelům předloženo ke zvážení vždy více variant," vysvětluje mluvčí radnice Jitka Bednářová.

Celkem 865 lidí podepsalo petici proti úpravám náměstí Míru tak, jak je navrhla radnice.
Peticemi bojují obyvatelé měst hlavně za dopravu


Podle jejích informací se tento proces naposledy odehrál v roce 2011. Tehdy se schvalovaly názvy ulic Veslařská a Jiřího Havlise v Třeboni a Okrouhlá a Pod hrází v Břilicích. "Zajímavostí je, že podle zákona se názvy obcí, jejích částí, ulic a jiných veřejných prostranství uvádějí vždy v českém jazyce. Ulice nebo jiná veřejná prostranství se nepojmenovávají podle jmen žijících osobností veřejného života," doplňuje Jitka Bednářová.