Podle archeologů jde o vzácný nález, a to nejen z hlediska daných mincí, ale především co se týče rozsahu. „Brakteáty se razily jen asi sto let, takže jejich nálezy nejsou příliš časté,“ zmínil archeolog Prácheňského muzea v Písku Tomáš Hiltscher s tím, že najít je v takovém měřítku je mimořádné.

Depoty, tedy hromadné nálezy, bývají většinou o dost menší. „Tento je určitě jeden z největších na jihu Čech a neztratí se ani v rámci celé republiky,“ míní archeolog. Celkem zde pracovníci muzea ve spolupráci s dobrovolníky našli téměř 800 mincí.

Za stanicí Soběslav vzniká Zvěrotický tunel, který bude ve finále měřit 370 metrů. Na něj navazuje přemostění komunikace ve směru na Sedlečko. Estakádu vytvoří celkem 27 mostních polí.
Ze Španělska dorazila forma na Zvěrotický tunel, stavba koridoru opět postoupila

Po ukončení prací v terénu zamíří mince do muzea, kde se budou konzervovat. „Nebude to tak těžké, protože mají poměrně vysoký obsah stříbra, tudíž nedegradují v prostředí země. Jediný problém je, že jsou narušené mechanicky, a to orbou,“ vysvětlil Tomáš Hiltscher.

Jelikož se mince nacházejí na velkém prostoru, orba už je pravděpodobně narušila před několika lety. Rozvláčely se po poli a leží tu už zřejmě dlouho, jen si jich nikdo nevšiml. Až nyní. „Jeden místní nálezce je našel náhodou při procházce a prostřednictvím dalšího člověka nás informoval,“ zmínil archeolog.

Zástupci českobudějovické nemocnice slavnostně přestřihli pásku a zahájili tak provoz nové hyperbarické komory.
OBRAZEM: Nová komora vás vezme do hloubky 15 metrů

Brakteáty zůstanou v píseckém Prácheňském muzeu. To určitě připraví také krátkodobou výstavu, kde je ukáže veřejnosti.