Vše podle policejní mluvčí Hany Millerové začalo vloni v červenci, kdy v Okrouhlé Radouni muž oslavoval své narozeniny. „Bylo zde zhruba sedmdesát účastníků a neznámý pachatel přinesl na oslavu litrovou lahev s etiketou Lašský tuzemák 40 procent," sdělila Hana Millerová.

Láhev putovala na rozbor a dle protokolu zkušební laboratoře v Plzni z 31. ledna je požití tohoto alkoholu nebezpečné lidskému zdraví, neboť odebraný vzorek této lihoviny obsahuje nadlimitní hodnoty metanolu. Podle policejní mluvčí Hany Millerové je to na Jindřichohradecku jediný případ tohoto druhu, kterým se policisté zabývají.

Po loňských problémech, kdy se na podzim na trhu objevil ve větším množství pančovaný alkohol a součástí opatření byla na nějaký čas i prohibice, se podmínky pro prodej alkoholu stále zpřísňují. V těchto dnech poslanci podpořili vládní novelu, podle které by měl každý, kdo bude alkohol prodávat, mít koncesi. Mohl by o ní bezplatně požádat každý podnikatel, který má čistý rejstřík.

To se některým podnikatelům moc nelíbí. Například majitel penzionu a restaurace v Chlumu u Třeboně Ivan Horáček to považuje za další šikanu ze strany státu.

„Vždyť všichni máme živnostenské listy na hostinskou činnost, takže nás všechny mají již dávno podchycené," říká Ivan Horáček.

Podle ředitele jindřichohradeckého Fruko-Schulz Josefa Nejedlého opatření iniciovali výrobci lihovin.
„Pokud pak někdo poruší pravidla oběhu alkoholu, o koncesi přijde a nebude moci v oblasti prodeje alkoholu dál podnikat. Takže by to měl být bič na prodejce," vysvětluje smysl opatření Josef Nejedlý.