10.28 hod. - Z Kocelovic na Blatensku hlásí meteorologové ve středu 13. listopadu 9 cm sněhu.

V noci na středu 13. listopadu napadl na Strakonicku první sníh.
OBRAZEM: Přišel první sníh. Na Blatensku mají 9 centimetrů

9.18 hod. - Profesionální jednotka hasičů ze stanice Prachatice a jednotka SDH obce Volary byly v 8 hodin povolány do Zbytin, části obce Blažejovice, kde havaroval osobní automobil. Nehoda se podle mluvčí jihočeských hasičů Vešnduly Matjů obešla bez vyproštění. Zraněná osoba byla v době příjezdu hasičů již v péči ZZS. "Jednotky zajistily havarované auto protipožárním opatřením a provedly kontrolu úniku provozních kapalin. Po ukončení šetření policistů hasiči uklidí vozovku. 

8.48 hod. - Smutná zpráva z Milevska. Podle policejního mluvčího Jiřího Matznera chodec po ranním střetu s osobním autem v Milevsku po převozu do nemocnice zemřel. 

Na okraji Milevska se srazil osobní automobil s chodcem.
V Milevsku srazilo auto chodce. Nepřežil

Jihočeští policisté od středečního rána již zasahovali u deseti dopravních nehod. Další srážka s chodcem byla v Třeboni a u Blažejovic na Prachaticku je auto po nehodě na střeše. 

8.30 hod. - Vyjede jeřáb na Kleť? Na Kleti chumelí a je tam -1,4° C, Ve středu ve 13 hodin tam začíná velká akce pro veřejnost Vyzvednutí zvonu svobody. Na střechu rozhledny by se měl věšet téměř tunový zvon. Otázka je, jestli se v tomhle počasí podaří na kopec vyjet jeřábu.

Pozvánka na vyzvednutí Zvonu svobody na Kleti.
Rozhlednu na Kleti ozdobí Zvon svobody

Na Kleti 13. 11. chumelí a v 8 ráno je tam - 1,4 °C.Zdroj: Horská chata Kleť

Současná situace na Kleti. Foto: Horská chata Kleť

8.26 hod. - V Českém Krumlově sníh taje, ale ve vyšších partiích, jako třeba na Křížové Hoře, se drží.

V Českém Krumlově 13. 11. sníh taje, ale ve vyšších partiích, jako třeba na Křížové Hoře, se drží.Zdroj: Deník/ Zuzana Gabajová

8.05 hod. - Pozor na nehodu u Kamenného Újezda u odbočky na Kosov. Srazila se zde čtyři osobní auta. Nehoda je naštěstí bez zranění. 

7.58 hod. - Sníh se drží na Šumavě. V Jihočeském kraji vyjelo do terénu v noci na středu 125 sypačů. Nejvíce práce měli silničáři na Prachaticku.

Podle Jana Vykouka, dispečera a náměstka provozního úseku Správy a údržby silnic vyjížděli silničáři z úterý na středu od dvacáté do dvaadvacáté hodiny. „Vyjížděli i okolo třetí hodiny ranní. Nejhorší byla situace na Prachaticku,“ popsal dispečer.

Bílá pokrývka je nyní viditelná zejména na Šumavě. Eva Plášilová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu uvedla, že dvanáct centimetrů sněhu napadlo na Plechým. Deset centimetrů sněhu je podle jejích slov na Bučině a ve Zbytinách na Prachaticku jsou dva centimetry sněhu. Deset centimetrů napadlého sněhu hlásí i Javoří Pila.

„Na Budějovicku bylo zataženo a padal sníh s deštěm,“ komentovala s tím, že sníh už měli i například v Lišově.

V průběhu noci ze středy na čtvrtek budou srážky pravděpodobně slábnout a území jižních Čech bude dle předpovědi zřejmě beze srážek.

7.09 hod. - V Milevsku v ulici Čs. legií po 6. hodině ranní osobní auto srazilo chodce. S komplikacemi se zde může počítat zhruba do čtvrt na devět.

z jaké vzdálenosti řidič uvidí postavuZdroj: Deník/Lenka NovotnáObdobnou nehodu střetu chodce s autem policie šetří také v Třeboni na kruhovém objezdu u Penny.

Policisté upozorňují chodce na nutnost používat v nočních hodinách a za snížené viditelnosti reflexní prvky. Varující může být případ z noci na úterý na Prachaticku, kde po střetu s dodávkou zemřel člověk.  

VW Crafter, který se v noci na 12. listopadu střetl s chodcem u Blažejovic.
Na Prachaticku v noci zemřel chodec při srážce s dodávkou

Obě nehody jsou se zraněním stejně jako srážka osobního auta s motorkou v Soběslavi na křižovatce ulic Nová x Bechyňská.

Volary 12. 11. ve 20.30 hodin.
VIDEO: Varování meteorologů se vyplňuje, sněží i v nižších polohách na jihu Čech

Silnice na jihu Čech by měly být všude sjízdné, byť někde kvůli sněhové pokrývce s opatrností. Sněžení by mělo ve středu pokračovat. Situaci budeme i nadále sledovat.