I tak se ale stále najde část občanů, kteří platby za odpad v předepsaném termínu nezaplatí. Podle informací tiskové mluvčí jindřichohradecké radnice Elišky Čermákové nemá poplatek za komunální odpad za loňský rok zaplaceno 1945 poplatníků a dlužná částka činí 901 569 korun. "Co se týká chronických neplatičů, tak ti samozřejmě jsou a není jich málo, ale že by byl nějaký rekordman, to se říci nedá," konstatovala.

Celkový dluh na poplatku za komunální odpad je ale ještě o poznání vyšší. Ke konci loňského roku dosáhl 6 218 437 korun a podílelo se na něm 2656 poplatníků. Eliška Čermáková vysvětlila, že pokud nedojde k zaplacení poplatku v době splatnosti, stává se nedoplatkem. "Na ten upozorňuje finanční odbor prostřednictvím zaslaných složenek a těm, kteří poplatek přesto neuhradí, je poplatek vyměřen platebním výměrem včetně navýšení poplatku. Vykonatelný platební výměr je poté předán na právní oddělení k vymáhání exekucí," shrnula platný postup Eliška Čermáková. Přitom v Jindřichově Hradci výše poplatku za odvoz odpadu již 14 let nevzrostla.

Loni v Jindřichově Hradci přivítali 235 občánků
Tyhle občánky přivítali v roce 2021 v Jindřichově Hradci

Co se však mění, je počet lidí, kteří využívají k platbě tohoto poplatku elektronickou formu. Každým rokem jejich počet stoupá. Jak ale upozorňuje tisková mluvčí města, důvodem může být také to, že se zvyšuje počet lidí, kteří nezaplatí ve splatnosti a reagují až na zaslanou složenku. Nicméně největší nárůst počtu občanů, kteří pro platbu využijí elektronickou formu, zaznamenali v Jindřichově Hradci v uplynulých dvou letech především kvůli covidu. Pro srovnání, v roce 2018 bylo na pokladně městského úřadu přijato 86 procent plateb, v roce 2021 to bylo 67 procent. "Je třeba brát v potaz také fakt, že elektronicky nehradí poplatek pouze lidé samotní, nýbrž zahrnuje platby exekuční a také insolvenční, které se každý měsíc opakují," upozornila Eliška Čermáková a dodala, že v této souvislosti se také zvyšuje chybovost u takto zadávaných plateb. "Nejčastěji si lidé buď spletou variabilní symbol, nebo ho nezadají vůbec," uzavřela. Správnost variabilního symbolu je možné ověřit na oddělní místních poplatků, které spadá pod finanční odbor městského úřadu.

I v letošním roce v Jindřichově Hradci mají lidé na úhradu poplatku za svoz a likvidaci komunálního odpad čas do konce května.