Klid byl letos na Štědrý den i v jindřichohradecké porodnici, kde se letos žádný „Ježíšek" nenarodil. Zato za pět dní před Vánocemi tady přišlo na svět hned jedenáct miminek, což je i podle Martiny Michálkové, která se letos o svátcích o novorozence na oddělení starala, docela hodně. „Bývá pravidlo, že kdo slouží Vánoce, není v práci na Silvestra a naopak. Když je takhle služba, musí se vše doma nachystat dopředu, stromek zdobíme i dva dny předem," popsala zdravotnice.
Klid nebyl ale jen na porodním sále, ale také na policejních služebnách. Podle tiskového mluvčího jihočeské policie Milana Bajcury nedošlo v období Vánoc k žádným závažným událostem.
Ani hasiči nemuseli vyjíždět k hořícím stromečkům nebo zapomenutým řízkům. Jak uvedla tisková mluvčí hasičů Vendula Matějů, v průběhu Štědrého dne vyjeli k přibližně dvěma desítkám událostí v celém Jihočeském kraji.
Nic naštěstí nezměnil ani sníh, který napadl v noci na pátek prakticky na celém Jindřichohradecku. „Sněžit začalo v půl druhé v noci, sníh nejdřív odtál, ale pak začal zase namrzat," uvedl Jan Peleška z dispečinku jindřichohradecké Správy a údržby silnic. Jeho kolega Zdeněk Pešek včera odpoledne doplnil, že kolem 14 hodiny ještě sypače vyjely na Studensko, kde opět trochu nasněžilo. „Máme odtud hlášené asi dva centimetry sněhu," dodal.

Petra Jouzová