Jak ještě upřesnil vedoucí dačického provozního střediska Richard Kuba, je to zhruba o třetinu více než za stejné období minulého roku.
„K nejzávažnějším patřily na konci ledna dvě poruchy vedle sebe na litinovém vodovodním řadu o průměru 100 milimetrů v ulici Bezručova a v křižovatce Tyršova v Dačicích," uvedl.

Rychlá změna teplot se nevyhnula ani zamrzlým vodoměrům. Těch mělo poruchu od počátku roku na Dačicku již patnáct. Právě poškozené vodoměry mohou způsobit odběratelům značné škody. „Minimální se mohou jevit náklady za jeho výměnu, ty se pohybují okolo tisíce korun. Daleko vyšší však mohou být náklady za uniklou vodu," vysvětluje Jitka Kramářová.

A pokračuje, že je třeba si uvědomit, že i teploty okolo nuly mohou nedbale zabezpečený vodoměr poškodit.

„Doporučujeme majitelům objektů, a to i rekreačních, pravidelně kontrolovat vodoměr a jeho stav," říká Richard Kuba.

Zejména v jarním období se totiž stává, že zamrzlý vodoměr nebo vnitřní rozvod vody rychle povolí a prasklinou pak uniká voda. „Zejména ve vodoměrných šachtách, které nejsou vodotěsné, se na malý únik může přijít až při odečtu vodoměrů," doplňuje Richard Kuba. To ale může být již pozdě a majiteli nemovitosti nezbývá nic jiného, než za uniklou vodu zaplatit.