Zavést desetiletou povinnou školní docházku chce od září 2017 ministerstvo školství. Povinným by tak pro děti měl být i poslední rok v mateřské škole. Pedagogové se shodují, že dětem předškolní příprava v kolektivu prospívá, jestli je ale nutné, aby to bylo povinné, někteří pochybují.

„Nemyslím si, že by bylo nutné to zavádět povinně. Drtivá většina dětí již nyní mateřskou školu absolvuje," míní ředitel Základní školy a Mateřské školy Deštná Jan Javorský. Do první třídy v jeho škole se prý hlásí přibližně pětadevadesát procent dětí, které mateřinku absolvovaly. „I rodiče jsou nyní podle mého poměrně dobře motivovaní, protože poslední rok školky je bezplatný," dodal ředitel.

S tím, že by měly děti do školky alespoň v posledním roce chodit, souhlasí i většina rodičů. „Určitě, myslím si, že poslední rok ve školce je nutný. Učitelky hodně připravují na vstup do školy, radí, co je vhodné dopilovat k zápisu, řeknou, zda je potřeba třeba návštěva logopeda. Opravdu si myslím, že poslední rok je potřeba pro přípravu do školy," říká Michaela Jeroušková z Jindřichova Hradce.

Právě příprava na první třídu a zápis do ní je podle pedagogů to nejdůležitější. „Děti se v předškolním roce připraví na výuku, která je čím dál náročnější. I požadavky k zápisu jsou čím dál náročnější. Důležité je to i po sociální stránce, především třeba pro jedináčky, aby si zvykli pracovat v kolektivu," upozornila ředitelka Mateřské školy Sluníčko z Třeboně Zdeňka Feriančíková.

S tím, že je důležité, aby děti do školky před vstupem do školy chodily, souhlasí i ředitel deštenské školy Jan Javorský. „Když je dítě v kolektivu, byť i na pár hodin denně, je to potom pro něj lepší. Odtrhne se aspoň trochu od rodičů," míní.

Problém s povinným předškolním rokem ve školce nemá ani Helena Kalátová z Třeboně. „Obě mé starší dcery navštěvovaly školku. Předškolní rok ve školce je věnován přípravě na vstup do školy, seznámení se školou, děti se učí být v kolektivu, učí se jistým pravidlům, cvičení na uvolnění ruky a dalšímu. Za mne ano, nevidím důvod proč ne. Otázka je, zda bude dostatek místa pro všechny děti. Ale to je druhý pohled na věc," nadnesla Helena Bednářová.

V tom ale zřejmě problém také nebude. Například v Jindřichově Hradci do mateřských škol chodí před zápisem do první třídy většina dětí. „Pokud ne, jsou to opravdu spíše výjimky. Pro Jindřichův Hradec by problém s kapacitou určitě nenastal," ujišťuje vedoucí jindřichohradeckého odboru školství Jitka Čechová.

Také v Třeboni se s dětmi, které by nechodily do předškolky, nesetkávají často. „Stane se to velice zřídka, spíš bych řekla, že v poslední době vůbec, že by děti do posledního ročníku školky nechodily," tvrdí ředitelka Mateřské školy Sluníčko Zdeňka Feriančíková.

Petra Lejtnarová