Pro zákazníky leckde připravili služby navíc. Například v českobudějovickém IGY Centru. Podle marketingové manažerky IGY Centra Šárky Gramanové je poslední víkend před Štědrým dnem tradičně obchodně velmi silný. Z dlouhodobého hlediska se ukazuje, že spolu s víkendem slev Black Friday na konci listopadu je právě prosincový víkend na tržby nejsilnější. Nachystána proto je zdarma i balicí služba, jako vstřícný krok k zákazníkům.

Kdo utratí v IGY Centru alespoň 1000 korun, ten bude mít nárok na zabalení až pěti dárků zdarma. "Omezený počet je proto, aby se dostalo na více zákazníků," vysvětluje Šárka Gramanová. Dodává, že v centru se realizuje i velká část vánočních nákupů takzvaně dokupovaných. Kdy lidé přijdou do centra pro jednu věc, kterou třeba zapomněli koupit. Otevřené okénko bude mít v IGY i multikino CineStar, které nabídne zájemcům dárkové vouchery.

Někteří si dávají na vánoční výzdobě velmi záležet.
Svítíš, svítím, svítíme: Domky, okna i zahrady lidé oděli do vánočního hávu

Plná parkoviště v sobotu 19. prosince byla třeba před Globusem nebo Kauflandem. Zákazníci zaplnili také Terno či obchody se sportovními potřebami v obchodní zóně České Vrbné.

Řada lidí také pořizovala vánoční stromečky. U obchodních center, v prodejně Lesů a rybník města České Budějovice v Haškově ulici nebo třeba poblíž zastávky ve Vrábči.

Ilustrační foto.
Lipenští hoteliéři už po čtvrté ruší Vánoce. Kocourkov, říkají

Našli se ale i tací, kteří kvůli většímu nákupu vůbec nezměnili zvyklosti. "Jako obvykle nakoupím všechno v koloniálu u nás na Palačáku," zmínila Jindřiška Došková z Českých Budějovic za ty zákazníky, kteří nejraději nakupují jen pár kroků od domu.

Poslední neděle před Štědrým dnem získala v minulém století označení zlatá. Znamenalo to, že po bronzové a stříbrné vrcholí nákupy, ale hlavně bylo před rokem 1989 mimořádně otevřeno i v neděli.