Většině z těch, kdo tyto příspěvky pobírají, se jeho výše snížila, což potvrzuje i Drahomíra Blažková, ředitelka občanského sdružení Okna z Jindřichova Hradce, které podporuje osoby se zdravotním handicapem a jejich rodiny.„Pravidla pro přidělování příspěvku se hodně zpřísnila, a to bohužel v neprospěch klientů," potvrdila a pro příklad uvedla: „Máme tady chlapce s mentálním postižením, který kvůli této změně zcela přišel o dávky a nedosáhl tak na možnost využívat chráněného bydlení. Na první pohled tito lidé vypadají normálně, on se sám učeše, obslouží se, ale bohužel provozní záležitosti jako zacházení s penězi a podobně, to už nezvládá. Naštěstí v jeho případě jeho maminka požádala o nové posouzení a příspěvek jim byl po půl roce znovu přiznán."

Podle Drahomíry Blažkové se s novou situací každá rodina vyrovnává po svém. „Záleží na celkové ekonomické situaci, ale bohužel jsou i rodiny, které musejí pobírat i dávky v hmotné nouzi, když přišly o příspěvek na péči," uvedla. Podle ní se celková situace v sociální sféře za posledních několik desítek let hodně změnila. „V tomto oboru se pohybuji již třicet let, takže mám s čím porovnávat. Pravda je, že dříve nebyla například možnost mít asistenta pro děti s postižením nebo příspěvek na benzín, systém tohle neznal. Tak před třemi lety byla situace docela příznivá jak z hlediska pedagogického, tak sociálního. Teď se situace ale zhoršuje, ať už jde o příspěvky nebo i o provoz různých zařízení," uzavřela Drahomíra Blažková.

Negativní zkušenost se systémem sociálních dávek zdravotně postiženým má i Marie Tržilová z Nového Bozděchova. „Šest let už se starám o tatínka, musela jsem s ním sepsat smlouvu na osobní asistenci. Kromě toho, že mu klesl příspěvek na péči z osmi na čtyři tisíce, tak mi teď ještě na úřadu práce oznámili, že mi tu dobu nezapočítají do důchodu," vypráví rozhořčeně a dodává, že by prý musela s tatínkem bydlet v jedné domácnosti, aby to bylo započteno. „Nikdo mi to neřekl, ani když jsme na úřadu práce sepisovali tu smlouvu o asistenci. Už jsem se odvolala i na ministerstvo, ale také to zamítli. Nevím, nejspíš se vydám za Zemanem, jestli mi třeba nepomůže on," krčí rameny Marie Tržilová. Jak sama říká, kdyby si měl někoho tatínek platit, ty čtyři tisíce by mu na to stejně nestačily. „Jsem u něj pořád, bydlím hned vedle," upřesnila.(jop)