Možnost nakoupit a darovat trvanlivé potraviny dostanou zákazníci v sobotu v Kauflandu, a to od 8 do 20 hodin. „Potřebujeme hlavně trvanlivé potraviny, jako jsou těstoviny, mouka, polévky, masové konzervy a podobně. Před Vánocemi také využijeme čokolády či bonbony," uvedla sociální pracovnice jindřichohradecké charity Dana Ježková s tím, že sbírka je určena pro místní potřebné.

Charitativní Národní potravinová sbírka proběhne v sobotu 22. listopadu 2014 na více než 380 místech po celém Česku.

 Obchodů, které se zapojily, je bezmála třikrát více, než při loňském premiérovém ročníku akce (seznam míst naleznete zde: http://potravinypomahaji.cz/chci-pomoci-jako-dobrovolnik/kde-darovat.html ).

Národní potravinovou sbírku organizuje platforma Byznys pro společnost ve spolupráci s Českou federací potravinových bank a Armádou spásy. Akce se uskuteční pod záštitou Ministra zemědělství.

„Na sbírce bude spolupracovat zhruba 2 000 dobrovolníků, což je dvojnásobek loňského počtu," říká Pavlína Kalousová z Byznysu pro společnost. „Velký zájem pomoci je i mezi zaměstnanci našich partnerských firem. Všichni dobrovolníci si na speciální stránce www.potravinypomahaji.cz mohou najít lokalitu a obchod, který mají nejblíž," upozorňuje Kalousová.

Sbírka se snaží reagovat na skutečnost, že v Česku je 15,4 % obyvatel ohroženo chudobou nebo sociálním vyloučením. Darované potraviny podpoří lidi v nouzi, jako jsou matky s dětmi, klienti azylových domů či postižení (konkrétní příběhy zde: www.potravinypomahaji.cz/proc-pomahame.html).

„Moc si vážíme podpory firem a dalších institucí, díky nimž můžeme letos lidem v každém okrese nabídnout, aby potraviny darovali chudým přímo tam, kde sami žijí či pracují," dodává Kalousová. Podle posledního výzkumu společnosti IPSOS je do Národní potravinové sbírky ochotno přispět 64 % Čechů (září 2014). V roce 2013 bylo při prvním ročníku sbírky vybráno 66 tun jídla.