Aby se pacient dostal do nemocnice a nákaza se dál nešířila, na tom spolupracují hasiči, záchranáři i policisté.

V případě, že by hrozila nákaza ebolou, byl by pacient přepraven do nemocnice na Bulovce.Zdroj: Deník/ Radka DoležalováPacientku s rouškou vyšetří zdravotníci od hlavy po paty zahalení v kombinézách. Žena na jejich pokyn uléhá do biovaku, který na místo přivezli záchranáři. „Je všechno v pořádku? Budu celou dobu s vámi,“ uklidňuje pacientku lékař záchranné služby při tom, když ji připravuje k převozu do nemocnice speciální sanitkou.

Čtvrteční společné cvičení integrovaného záchranného systému pracovně nazvané „Biohazard“ začalo.

„Dneska poprvé simulujeme i dobu transportu, která by odpovídala realitě. Pacient s vysoce nakažlivou nemocí, jako je například ebola, by byl převezen na Bulovku, kde je speciální klinika pro tyto pacienty,“ vysvětlila tisková mluvčí jihočeských záchranářů Petra Kafková.

Transport je komplikovaný hlavně proto, že řidič sanitky musí být po celou dobu v ochranném obleku.

Ivanka. Novorozené děvčátko si v noci na středu užilo pozornost záchranářů, nyní si hoví v péči nemocničního personálu.
Na svět jí pomohl babybox

„Zásadní je doprovod policie. Řidiči záchranky musí být oblečení v kápi a kombinézách. A to je pro ně náročné. Nemají takový přehled na silnici a policie pomůže zajistit rychlý a hlavně bezpečný průjezd. Řízení v přetlakových jednotkách je fyzicky náročné. Dneska máme chladnější počasí, ale jakmile je teplota vyšší, dochází k velkému pocení,“ dodala Petra Kafková. Proto sanitku následuje i druhé doprovodné vozidlo, ve kterém sedí další záchranáři, kteří jsou připraveni se převléci a vyčerpané řidiče vystřídat.

Úlohou hasičů je dekontaminovat všechny, kteří se mohli nákaze přiblížit. „Není to žádný speciální tým, cvičení se účastní klasičtí hasiči, kteří dneska slouží a mají výjezd. Tohle je práce, kterou musí umět každý hasič,“ řekla tisková mluvčí Vendula Matějů. 

Nehoda. Ilustrační foto.
Nejvíce osob zemřelo na jihočeských silnicích v létě