Najalo ho město a podle místostarosty Slavonic Karla Pavlů se zaměřuje hlavně na dozor na přechodech pro chodce a na veřejný pořádek.

„Nemá však pravomoci a statut strážníka obecní policie, to znamená, že nenosí zbraň, nemůže dávat pokuty, ale může jako každý občan oznamovat přestupky," vysvětluje rozdíl Karel Pavlů.

Ve Slavonicích totiž bylo od roku 2012 zrušené obvodní oddělení police a v současné době zde zůstala služebna se dvěma úředními hodinami v úterý a ve čtvrtek. A dále sem zajíždějí policejní hlídky z dačického obvodního oddělení.

„Už to prostě není takové, jako to bývalo, když zde obvodní oddělení bylo," míní místostarosta Slavonic.

Pokračuje, že právě na tuto situaci vedení slavonické radnice zareagovalo uzavřením smlouvy s firmou zabývající se mimo jiné fyzickou ochranou.

„Pro nás je nejdůležitější preventivní působení strážce pořádku, který prochází celým městem, zaměřuje se na přechody pro chodce, okolí škol. Represe zde není na místě, protože nemůže suplovat policii, může napomínat, upozorňovat," popisuje slavonický místostarosta Karel Pavlů a doplňuje, že strážce zákona může dle potřeb nastoupit i na odpolední nebo noční službu a také zajišťovat dozor při akcích města.