Některé školy si již rodiče s dětmi mohli prohlédnout, v jiných teprve „zápis nanečisto“ chystají.

Přijít si vyzkoušet, co čeká na děti v první třídě, mohou rodiče s předškoláky i do 4. základní školy na sídlišti Vajgar, a to 28. března od 14 hodin. Ředitelka školy Jana Šperlová zmínila, že tady navíc od nového školního roku chystají novinku. Děti budou mít možnost zapsat si volitelné předměty výchovného charakteru. Žák si bude moci vybrat mezi hudební a výtvarnou výchovou a tělocvikem. Podle ředitelky se jedná o obdobu takzvaných estetických tříd, přičemž ale ve 4. základní škole je budou označovat jako estetické skupiny.

„K tomuto kroku nás vede to, že naši žáci se často a rádi zúčastňují různých soutěží, ve kterých dosahují i výborných umístění. Rádi bychom je v těchto aktivitách více podporovali,“ říká Jana Šperlová. Prozatím tak škola nabízí různé kroužky a na výtvarné tvoření se zaměřují i žáci ve školním klubu, kteří se letos například zapojili do soutěže Muzea Jindřichohradecka o nejhezčí betlém. „Soutěž vyhráli a náš betlém zůstal v expozici muzea,“ vyzdvihla ředitelka.

Dlouhé fronty aut se ve čtvrtek ráno tvořily na parkovišti u českobudějovického obchodního domu Kaufland.
Lidé si ráno nenakoupili, u Kauflandu se tvořily fronty

Stejně tak žáci ze 4. základní školy uspěli v soutěži, kterou vyhlásila Správa národního parku Šumava – Rok šelem. Vítězkou své kategorie se stala Jana Záhorová s malbou vlka v podzimní krajině, bronzovou příčku obsadila Tereza Svobodová s malbou rysa nad šumavskými hvozdy a čtvrté místo získala Anna Mikešová s kresbou rodiny kuny lesní. Obrázky jsou nyní součástí výstavy Informačního střediska na Horské Kvildě, která je otevřena až do konce března.

Novinku pro školní rok 2018/2019 chystají také v 1. základní škole v Jindřichově Hradci, kde chtějí rozvinout sportovní aktivity se zaměřením nejen na hokej, ale nově také na fotbal. Pro malé fotbalisty by to mělo znamenat kromě jiného snadnější přesuny na tréninky, které by se mohly odehrávat v rámci družiny. V 1. základní škole už se navíc odehrál i zápis nanečisto, ke kterému přišlo na třicet dětí. „Byli jsme velmi potěšeni zájmem rodičů a dětí o tuto akci,“ vyzdvihla zástupkyně ředitele Lenka Hrubá.

Na zastupitelstvu v Kardašově Řečici bylo plno. Téma obchvatu přilákalo desítky občanů.
OBRAZEM: Obchvat Řečice bude. Petice nepomohla

Ty opravdové zápisy do první třídy čekají na předškoláky, kteří by v září chtěli nastoupit do jedné z šesti hradeckých základních škol, v úterý 10. dubna od 14 do 17.30 hodin.