Dopoledne zavítá do Českých Velenic. Na hranicích nejdříve shlédne ukázku registrace cizinců v takzvaném registračním místě, setká se se zástupci složek integrovaného záchranného systému a poté se přesune do centra města, konkrétně do komunitního centra Fénix. Ve 12.10 hodin by se měl setkat s občany v Kaštanové aleji.
Následně odjede do Třeboně, kde udělá tečku za svou návštěvou v jižních Čechách v hotelu Zlatá Hvězda. Podle ředitele hotelu Petra Šota na začátku týdne dorazilo z „Hradu" schválené menu.
„Poslali jsme několik návrhů a byla vybrána třeboňská rybí polévka, kapří filet pečený podle Petra Voka na česneku a paprice s vařenými bramborami a jako dezert lívanečky s borůvkovým žahourem a šlehačkou," uvedl Petr Šot. Doplnil, že pro oběd hlavy státu si prezidentská kancelář vybrala restauraci s příznačným názvem Zdejší kuchyně. „Připravujeme zde jídla z místních surovin a také podle místních receptů," zmínil Petr Šot. Takže ani není divu, že v nabídce na prezidentského menu nechyběly další rybí speciality, jako například smažené sumčí hranolky s křenovou omáčkou a šťouchanými bramborami s mladou cibulkou, či pečené králičí stehno „cibulář" s opečenými bramborami, nebo zvěřinový guláš se špekovými knedlíky a vařené hovězí zadní, houbová omáčka, houskové knedlíky. Nakonec zvítězili právě šupináči.
„Také rybí polévka k Třeboni patří. Už dva roky se zde pořádá soutěž restaurací o nejlepší rybí polévku," připomenul Petr Šot.
Předvoj prezidentské návštěvy si restauraci „zkontroloval" již na začátku minulého týdne.
Na Jindřichohradecko ve čtvrtek také zavítala první dáma Ivana Zemanová. Její program začal před polednem v Nové Bystřici v Muzeu veteránů. Odtud se přesunula do Dačic, kde si prohlédla expozici První kostky cukru na světě v Městském muzeu a galerii.