Podle Martina Řezáče ze společnosti Lipno Servis, jež elektrická kola půjčuje přímo v Lipně nad Vltavou, je největší předností bicyklů s elektromotorem fakt, že se díky tomuto stroji mohou na cyklostezky vydat i méně zdatní sportovci.

„Elektromotor se aktivuje šlápnutím, potom už cyklisté pouze přidávají plyn, aniž by se museli namáhat,“ popsal princip jízdy na této novince letošní sezony Martin Řezáč. Ti, kteří mají respekt z rychlých strojů, se však nemusejí obávat, že by se na elektrokole stali postrachem lipenských sjezdovek. „Motor vyvine rychlost maximálně 25 kilometrů v hodině, potom se automaticky vypíná,“ ujistil Martin Řezáč.

Zájem mají i mladí

Elektrokola jsou nově k zapůjčení také v sousedním Frymburku. „Myslel jsem si, že největší zájem o ně budou mít senioři, ale půjčují si je také mladí lidé – například jedinci, kteří by svým trénovaným přátelům na cyklostezkách nestačili, ale na elektrokolech s nimi bez problémů drží krok,“ uvedl provozovatel frymburské půjčovny sportovního náčiní Luboš Krejza.

Zájem o elektrokola je na Lipensku takový, že v místních půjčovnách zřejmě brzy přibudou další stroje tohoto typu. „Častými zákazníky jsou Holanďané, kteří jsou doma zvyklí na roviny a tady je přece jen sem tam čeká nějaký kopec. Elektrokola si oblíbili ale i Rakušané, kteří za cyklistikou k Lipnu míří často o víkendech,“ uvedl Martin Řezáč.

Informovat veřejnost o přednostech jednostopých vozidel poháněných elektromotory přijela o víkendu do Lipna nad Vltavou na elektroskútrech výprava vedená milovníkem motocyklů a známou televizní tváří Standou Berkovcem.

„Chceme lidem ukázat, že to opravdu funguje. Bicykly i skútry na elektrický pohon jsou ideální nejen pro méně zdatné sportovce v kopcovitém terénu, ale také do měst zahlcených hlukem a zplodinami, protože nevypouštějí žádné výfukové plyny a jsou téměř nehlučné,“ řekl Deníku Standa Berkovec a přidal k dobru historku z 1800 kilometrů dlouhé pouti republikou na elektroskútrech: „Když jsme projížděli po silničkách kolem Ohře a rybáři viděli čtyři skútry, jistě předpokládali, že jim vyplašíme ryby. Bylo pak zábavné sledovat jejich reakce, když zjistili, že skútry nejsou vůbec slyšet.“

Až dojdou síly

O skútry, které na jedno nabití speciální baterie ujedou vzdálenost až 50 kilometrů, se v sobotu v Lipně nad Vltavou zajímal také Pavel Květoň z Plzně, jenž u jihočeského moře tráví se svou rodinou dovolenou. „O elektroskútrech jsem neslyšel, elektrokola ale znám. Až budu starší, určitě jejich přednosti ocením, teď však kvůli fyzičce dávám přednost klasickému kolu. Ale když mě někdo na elektrokole předjíždí do kopce, závidím,“ zasmál se turista.