Zásadním bodem jejich jednání byla novela loterijního zákona, podle které by si mohla vedení měst sama určovat, zda hazardní hry povolí či nikoliv. Na její podpoře se účastníci shodli. Musí ji však ještě schválit senát.

„Ve čtvrtek jednala komora měst a komora obcí. Jednání se mimo jiné týkala například hospodaření svazu v loňském roce. Největší diskuze však byla kolem loterijního zákona,“ uvedl místostarosta Třeboně a zároveň člen rady SMO ČR za jindřichohradecký okres Zdeněk Mráz. V Třeboni mají podle jeho slov vyhlášku, která v době svého vzniku neznala pojem videoterminální sázky, které se v poslední době rozšiřují. Videoterminály navíc povoluje ministerstvo financí, takže není v současné době v moci vedení města je zakázat.

Spokojenost lidí

„Nezbývá tedy než počkat, co na to řeknou senátoři. Pokud novelu zákona schválí, chtěli bychom Třeboň udržet bez výherních automatů. V současné době máme informace, že je tu několik videoterminálů, které povolilo ministerstvo financí,“ vysvětlil Zdeněk Mráz. Schválení novely loterijního zákona by sice znamenalo, že by nemusely do míst, kde by byly zakázány, z jejich provozu proudit finance do městských či obecních pokladen, přesto se účastníci setkání podle Zdeňka Mráze shodli na tom, že se raději bez takto získaných peněz rozpočty obejdou. Důležitější je spokojenost místních obyvatel, než řešení jejich případných stížností.

Méně příjmů

„Současná novela neřeší směřování výnosů ze sázkových her do obecních rozpočtů. Ozývají se i hlasy, které se ptají, proč se obce dobrovolně vzdávají výtěžku z hazardu. Nám ale jde především o možnost veškerý hazard na území obce regulovat. Pokud provozovatelé chtějí směřovat část výtěžku z hazardních her do rozpočtu obcí, novela je v tom nijak neomezuje, ostatně mohli tak činit už v minulosti,“ vysvětlil předseda Svazu měst a obcí ČR Oldřich Vlasák.

Rada Svazu žádá podle jeho slov senátory, aby návrh novely schválený Poslaneckou sněmovnou odsouhlasili v předloženém znění. V případě, že by se novela vrátila do sněmovny, hrozí, že v tomto volebním období již z časových důvodů projednána nebude. Bez jejího přijetí tak bude pokračovat neutěšená situace v regulaci hazardních her. „Pokud bude novela, která navíc není v rozporu se senátním návrhem přijatým v roce 2008, schválena, bude možné lépe chránit občany před hazardem a jeho negativními dopady,“ dodává Oldřich Vlasák.