Většinou se ale shodují na tom, že by s případnou změnou nastaly problémy, a to nejen kvůli stávajícímu zákonu o obcích.

„Myslím si, že je to dobrý nápad, ale mohl by přivodit problém. Je otázkou, jestli by se v menších obcích našel někdo, kdo by na sebe chtěl převzít břímě starosty. Nemusí se pak najít žádný nebo třeba jen jeden kandidát, a pak nebude z koho volit,“ řekl starosta Písečného Vladimír Macků. Jako dobrý nápad vidí přímou volbu Eva Horynová z Lužnice: „Nebylo by to špatné. Proč obcházet volbu starosty přes zastupitele. Když už lidé zejména na vsích případné kandidáty dobře znají, tak můžou starostu volit přímo.“

Se současným systémem voleb je ale například spokojený starosta Novosedel nad Nežárkou Filip Mencl. Nápad, aby si mohl každý svého starostu vybrat podle svého, vidí jako zbytečný s ohledem na současný zákon o obcích. „Není možné, aby si lidé zvolili starostu a zastupitelé by ho pak mohli odvolat. Musel by se změnit i celý zákon o obcích, kde by bylo nutné posílit pravomoci starosty. A to si myslím, že není potřeba. Se svými současnými pravomocemi jsem spokojen,“ uvedl Filip Mencl.

Dodal, že se přímé volby starosty nebojí, ale není podle něj přínosná. Systém, kdy je starosta volen ze středu zastupitelů, je podle něho lepší.

„Výsostné postavení starosty není důležité. Když zastupitelé dobře pracují, není nutné, aby jeden z členů zastupitelstva měl větší pravomoce. Přímá volba není potřeba, já se k ní nepřipojuji,“ dodal Filip Mencl.

Lidem na malých vesnicích by se ale podle místostarostky Lužnice Miroslavy Kolouchové líbilo, kdyby mohli dát hlas konkrétnímu kandidátovi na starostu, proto už ve volbách většinou na kandidátkách označí svého favorita, kterého by si v čele své obce přáli. „Už se u nás stalo zvykem, že při volbě starosty přihlížíme k tomu, kdo dostal větší počet hlasů,“ upřesnila Miroslava Kolouchová.

Podle ní sice návrh přímé volby vypadá jako demokratický postup, ale je také názoru, že by to v současné době v návaznosti na další nutné změny v zákonech bylo asi komplikované.

„Problémy v malých obcích, kde jsou většinou neuvolnění starostové, jsou úplně jiné a bylo by je potřeba řešit, protože ohrožují samostatnost malých obcí. Jsou na ně kladeny stále náročnější podmínky, které bez pomoci odborníků, jež musí z malého rozpočtu zaplatit, nezvládnou,“ uzavřela Miroslava Kolouchová.