Olympiáda je rozdělena na dvě kategorie, a to zoologickou a botanickou, přičemž účast v každé si vybírají sami žáci podle vlastního zájmu. Letošním tématem bylo Třeboňsko - biosférická rezervace UNESCO a provedlo žáky prostřednictvím soutěže jihočeskou přírodou, rybářstvím, rybníkářstvím a historií.

Jak informoval zástupce ředitelky Jan Kocar, ze 4. základní školy se letošního ročníku zúčastnily čtyři dívky z 8.A - Karolína Běhounková, Aneta Kolářová, Anna Mikešová a Markéta Míková. "Kromě soutěže samotné sestávající ze dvou typů testů a poznávání přírodnin, bylo pro všechny připraveno zpestření dopoledne v teráriích se zvířaty, exkurze do minipivovaru a v neposlední řadě mikroskopická praktika," vyjmenoval.

Po sečtení získaných bodů vyhlásili pořadatelé pořadí téměř čtyřiceti účastníků ze sedmi jihočeských základních škol. V botanické kategorii zvítězila Karolína Běhounková, stříbrnou příčku obsadila Anna Mikešová. V zoologické kategorii se na třetím místě umístila Aneta Kolářová a Markéta Míková na místě jedenáctém.

Všechny čtyři žákyně se na soutěž připravovaly pod vedením učitelky Lucie Zavoralové nejen ve školním přírodovědném kroužku, ale zejména ve svém volném čase zjišťovaly informace o krajinné oblasti Třeboňsko. Svým vynikajícím umístěním tak dívky navázaly na výsledky starších spolužáků v biologických soutěžích v předchozích letech.