Ve středu 20. prosince se od 17 hodin na půdě Teologické fakulty Jihočeské univerzity (JU) uskuteční vánoční filosofický workshop s tématem „Proč si dáváme dárky?“. Pořádají ho tři studenti Teologické fakulty Lukáš Mareš, Eliška Havlová a Václav Peltan. K zamyšlení je už jenom skutečnost, že zájemci mají přijít v něčem, co sami považují za vánoční. V čem přijdete vy?

Zváni jsou studenti JU, středních škol, akademičtí pracovníci, vyučující i široká veřejnost.

Na posledním již 5. filosofickém workshopu se rozebírala politická témata. Mladí filosofové a psychologové se například zamýšleli nad tím, zda je demokracie nejlepší způsob vlády. Lukáš Mareš vypráví: „Nejvíce mě překvapila jedna skupina, která přišla s myšlenkou, že se demokracie bude vyvíjet a jednoho dne bude překonána.“ Mladí myslitelé se nejdříve snažili upozornit na nedostatky demokracie. „Někdo přišel s myšlenkou, že demokracie je velmi náročný způsob vlády. Vyžaduje od lidí aktivní angažovanost a zodpovědnost.“ Přestože demokracie takové nároky na člověka klade, se ale nakonec všichni shodli, že to je nejlepší způsob vlády a s pasivitou v podobě diktatury se nedá srovnávat.

Jak filosofické workshopy vůbec začaly? Eliška Havlová vypráví: „První filosofický workshop jsme uskutečnili v dubnu minulého akademického roku v rámci plánované přednášky o filosofické praxi. Přednášku jsme slíbili fakultě, díky které jsme se s Lukášem Marešem dostali do Francie na filosofický workshop Oscar Brenifiera, což je jeden z hlavních představitelů filosofické praxe. Má svoji metodu a my jsme se na něj chtěli podívat. V Čechách se toto téma filosofické praxe celkově zatím moc neřeší. Fakultě proto velmi děkujeme za podporu.

Pohotově zachraňovali životy. Hejtmanka je ocenila.
Pohotově zachraňovali životy. Hejtmanka je ocenila

Když jsme se vrátili, udělali jsme slíbenou hodinovou přednášku, diskuzi a přidali jsme i hodinu a půl dlouhý workshop. Všechno se odehrálo na Teologické fakultě. Chtěli jsme dát lidem zážitek, který jsme ve Francii zažili sami. Postupně se z toho zrodil nápad, že bychom workshopy dělali pravidelně. Jednou za měsíc nám přišlo jako optimální doba. Už jsme byli i na Biskupském gymnáziu a na Educanetu. Nakonec se k nám připojil i kamarád Václav Peltan. Jsme tedy tři.“

Akademická filosofie, Filosofická přednáška - Sedíte a posloucháte výklad na téma, které si můžete dopředu zpracovat. Můžete se tedy připravit. V rámci akademické filosofie je prezentovaný určitý názor, který vychází z nějaké tradice. Uvádí se myšlenky nějaké autority. Na filosofické přednášce tak nejčastěji zaznívá: „Friedrich Nietzsche říká tohle a myslí si tohle.“ Aktivně se můžete zapojit většinou až na konci přednášky a to nějakým dotazem.

Filosofická praxe, filosofický workshop - Workshop je aktivní účast, kdy se očekává, že všichni budou spolupracovat. Skupinově se sedí, skupinově debatuje a myslí. Vyrábí se myšlenky: „Tohle může být pravda, tohle ne.“ V každé fázi workshopu aplikují pořadatelé různé speciální metody. „Někdy lidi necháváme, aby myšlenky tvořily ve skupině. Jindy pracují samostatně a debatují až následně,“ vysvětluje Eliška Havlová. Cílem filosofického workshopu je podnítit k přemýšlení, nastavit zrcadlo a lépe poznat sama sebe. „Na workshop se člověk nemusí připravovat, všechno se dozví na místě a stačí mu jen hlava,“ zve případné zájemce Eliška Havlová.

Ilustrační foto.
ANKETA: Hledáme nejhezčí vánoční strom na Českobudějovicku