Pro stromeček se můžete vydat třeba do Palupína u Strmilova, kde firma Baobab nabízí bohatý výběr. Podle jednatele společnosti Davida Sokola nedošlo oproti minulému roku ke zdražení. „Ceny jsou příznivé, letos se nezdražilo. Samozřejmě nabízíme stromy v různých cenových kategoriích, ale každý si určitě vybere," informoval. Smrk do velikosti dvou metrů vyjde zhruba na 350 korun, borovici můžete pořídit do 400 korun. „Kavkazská jedle se dá koupit již od 500 korun," dodal prodejce. Ceny vánočních stromků se odvíjejí nejen dle velikosti, ale také kvality. Ten, kdo chce velký a košatý, si musí připlatit. V Palupíně se nejvíce prodává kavkazská jedle, která tvoří až šedesát procent celkového prodeje, až na dalších místech jsou borovice a smrčky.

Stromky nabízí rovněž firma Koller v Dolní Pěně, která se specializuje právě na prodej kavkazských jedlí. Zde se ceny pohybují od 590 do 1290 korun podle výšky. Zároveň se čeká na stromky ze sousedního Rakouska, které budou o něco levnější.

Někteří se však nákupu stromků vyhýbají a raději vytáhnou z půdy ten umělý. Blance Kocarové z Jindřichova Hradce je „živých" stromků líto. „Chápu, že to patří k vánoční atmosféře, ale proč řezat krásné stromky na pár dní? Raději si vyndám umělý stromeček a peníze, které každý rok ušetřím, investuji do pečení cukroví, které celá moje rodina ocení mnohem více," podotkla. 

Kromě vánočních stromků by i cena kaprů měla zůstat na loňské úrovni

Pro kapra se můžete vydat například do Třeboně, kde kilogram jedničkové ryby vyjde na místních sádkách na 77 korun. Výběrový kapr přijde o deset korun dráž. Podle ředitele třeboňské společnosti Fish Market Rudolfa Provázka zůstávají ceny stejné. „V letošním roce se nezdražilo a díky dobrým podmínkám jsou ryby velmi pěkné," vyzdvihl. Rybářství Třeboň nabízí kromě kapra i jiné druhy, jako je amur, štika, sumec či candát. „Některé ryby budou v omezeném množství," dodává ředitel společnosti.

Rybářství Kolář, které bude kapry prodávat ve stánku u hradeckého JH Marktu, nabídne kilogram tržního kapra první třídy zhruba za 75 korun, výběrový pak vyjde na 85 korun. Podle obchodního ředitele rybářství Jaroslava Šimáčka si zákazník může rybu přímo u prodejce nechat i naporcovat. „Provádíme to za symbolickou cenu deset korun za úkon," informoval.

Rybářství v Kardašově Řečice zahájí prodej ryb na místních sádkách, ale také v Jindřichově Hradci. U řečických prodejců pořídíte kilogram jedničkového kapra za 70 korun, výběrový přijde o deset korun dráž.