„Přijelo třiadvacet hráčů z jižních Čech a jeden z Polska,“ upřesnil s tím, že také Prachatice, které jsou v discgolfovém sportu vlastně nováčkem, měly dvě horká želízka v ohni. Maximální kapacita hráčů pro turnaj v Prachaticích je stanoven podle pravidel na třicet. „Máme tady šest výhozišť,“ vysvětlil a ve skupince při turnaji může být maximálně pět hráčů.

Škoda Octavia zaměstnala policisty. Zloděj, který ji ukradl, ji zamkl a zmizel.
Nabourané auto v zatáčce u Vitějovic je kradené. Policie hledá zloděje i svědky

Skupinky hráčů se rozprchly po hřišti krátce po deváté hodině ráno. Kromě ně několika druhů disků na dlouhé či krátké hody nechyběl ve výbavě hráčů ani ručník, kterým si otírali disky. Vlhké disky od mokré trávy totiž kloužou a špatně se s nimi vyhazuje. „Hrajeme na tři kola. Jedno trvá zhruba hodinu. Nejzajímavější boje přijdou někdy odpoledne,“ popisoval Ondřej Novák, který Prachatice reprezentuje v discgolfu po celé republice už pár let i přesto, že discgolfový park ve městě vznikl teprve letos před prázdninami.

Zdroj: Jana Vandlíčková

Do vybudování hřiště v Prachaticích Ondřej Novák trénoval nejčastěji ve Stromovce v Českých Budějovicích, kde je podle jeho slov jedno největších hřišť v republice a má osmnáct jamek. „Na jihu Čech máme takových hřišť sedm. Přesněji v každém bývalém okresním městě kromě Písku a u nás na Prachaticku ještě v Horní Vltavici,“ upřesnil místa, kde si lze discgolf zahrát.

Ocenění Mgr. Jiří Majstr (vlevo) a MUDr. Jakub Jan Hájek.
Oživili utopené batole. Jihočeští letečtí záchranáři za to dostali cenu

V Prachaticích si možnost hry podle něj zkouší hlavně děti ze základních škol. Kroužek nebo discgolfový tým se ještě založit nepodařilo, ale možná i na to dojde. „Tedy pokud bude zájem,“ ujišťuje s tím, že minimálně podzimní a jarní turnaj v discgolfu se v Prachaticích stane tradicí.

Disky někdy označované za létající talíře si mohou zájemci půjčit v prodejně v Národní ulici jen pár kroků od hřiště a vyzkoušet hru mohou vlastně kdykoliv a hráčů může být i více než třicet. „Tedy pokud nefouká vítr, ten hru umí dost znepříjemnit,“ směje se Ondřej Novák s tím, že cena jednoho disku se pohybuje od dvou do pěti stovek a hraní proto není nijak finančně náročné. „Hrát nebo trénovat se dá i v zimě,“ zakončil Ondřej Novák.