Ve valné většině se tak stalo v souladu s doporučením výběrové komise. Výjimku tvoří pouze staronový ředitel IV. základní školy Karel Matlas, který se v soutěži umístil až jako druhý. Přesto rada města navrhla jeho jmenování do funkce. Dala mu tak přednost před vítězkou řízení Janou Šperlovou, které komise přidělila první místo.

„Je třeba říct, že podle názoru komise vyhověli všichni kandidáti a každý z nich by byl schopen ředitelský post zaujmout. Druhou věcí je to, že musí být sestaveno určité pořadí. To vlastně znamená, že i Karel Matlas byl z hlediska své odbornosti a způsobilosti doporučen. V komisi seděli odborníci ze školské inspekce i z krajského úřadu a obdržel opravdu hodně bodů. Na všechny otázky odpovídal v pořádku a jeho koncepce byla smysluplná," uvedl místostarosta Jindřichova Hradce a zároveň předseda výběrové komise Bohumil Komínek.

Faktem ovšem zůstává, že jako lepší uchazečku vybrala odborná komise Janu Šperlovou, současnou zástupkyni ředitelky ze VI. základní školy. Karel Matlas se navíc v minulosti potýkal s určitými problémy. Školu opustilo za jeho ředitelování mnoho žáků a čelil velké kritice ze strany rodičů i odborné veřejnosti. Audit, který škola prodělala, navíc také nedopadl příliš dobře. V jeho neprospěch hraje i fakt, že mu zbývají pouhé dva roky do důchodu a v případě jeho odchodu bude město muset opět hledat jeho nástupce.

„Co se týče ekonomické oblasti, tak se ředitel Matlas dohodl s odborem školství, který bude vést účetní a personální agendu školy. Takže v těchto problematických záležitostech, které na něm ležely, už kroky podnikl. Školu by chtěl vést až do svého důchodového věku a městská rada se mu rozhodla dát důvěru. Navíc má i podporu učitelského sboru," dodal Komínek