Kapustová polévka
Ingredience:
600 g kapusty, 250 g čerstvých hub (hříbky, směs nebo žampiony), 1 cibule, 80 g oleje nebo sádla, 750 ml drůbežího vývaru, 200 ml smetany, sůl, mletý, pepř, stroužek česneku, petrželka
Postup:
Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na tuku ji necháme zesklovatět. Přidáme očištěnou, na nudličky nakrájenou kapustu a na plátky nakrájené houby. Krátce orestujeme. Poté zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek a povaříme. Na závěr zalijeme smetanou a po cca 2 minutách vypneme. Před podáváním posypeme najemno nasekanou petrželkou.

Dušené hovězí v kapustě
Ingredience:
Hovězí maso (asi půl kila), cibule, kapusta, olej, česnek sůl pepř, slanina, asi 2 lžíce hladké mouky
Postup:
Cibuli si nakrájíme na kostičky, maso taky na kostky a přidáme jej na zpěněnou cibuli. Malinko orestujeme, osolíme, opepříme a dusíme do poloměkka. Až je maso téměř hotové, vyjmeme jej z hrnce, přidáme nakrouhanou kapustu, kterou malinko podlijeme a dusíme asi 15 minut. Pak maso i kapustu spojíme, uděláme si zásmažku na slanině a zahustíme. Nakonec přidáme česnek, já dala asi 5 stroužků a už jen provaříme mouku. Podáváme s bramborem.

Staročeská lepenice
Ingredience:
1 cibule, 2 lžíce sádla ,400 g kysaného zelí, 1 lžička kmínu, 800g brambor, 100g slaniny, mletý pepř, sůl
Postup:
Ochutnejte staročeskou lepenici, kterou můžete podávat jako přílohu či samostatné jídlo. Dříve byl tento pokrm považován za jídlo chudých. Nejprve nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme na menší kousky nakrájené kysané zelí a kmín. Podusíme doměkka. Mezitím oloupeme brambory a uvaříme v osolené vodě. Scedíme, rozšťoucháme a přisypeme k zelí. Promícháme a podle chuti osolíme,opepříme. Nakonec posypeme rozškvařenou slaninou.

Vratislav Schneider