„Nejdříve jsme se scházeli po hospodách, pak jsme dostali možnost v bývalém agitačním středisku a jinak se většina odehrávala v bytech," připomíná počátky sametu v Dačicích řezbář Jan Štěbeták, který v té době patřil mezi zakladatele OF.

„Už 25. listopadu bylo první setkání s občany na horním náměstí a odtud jsme jeli do Slavonic. A pak jsme se na horním náměstí sešli znovu 27. listopadu při generální stávce," připomenul Jan Štěbeták.

Mezi útržky vzpomínek patří i to, že ve středu 22. listopadu měla na odpoledních čajích hrát rocková skupina Faraon 2. „Kluci nehráli, taky stávkovali a tou dobou přijela domů do Dačic Dana Faifrová, tehdy studující v Praze, a zorganizovala besedu v Sokolovně," přidal Jan Štěbeták.

Na straně 332 je v dačické kronice i článek Proč se nehrálo? Na 20. listopadu mělo mít vystoupení Prozatímní divadlo F. R. Čecha se hrou „Pravda o zkáze Titanicu": „Soubor sice dorazil, postavil i scénu, ale místo divadla se měli občané seznámit s prohlášením pražských a českých herců, kteří na základě událostí na Národní třídě vstoupili do stávky. Z technických důvodů a vzhledem ke změně smlouvy nebyli herci na jeviště vpuštěni a do hlediště tudíž nevstoupili ani diváci. A tak se členové souboru snažili prohlášení přečíst na nádvoří, což diváci odmítli." Zápis v pamětní knize: „Dnes nám zde nebylo dovoleno přečíst prohlášení herců. Ringo Havel PRD FRČ." Text podepsali všichni herci.

listopadové události 1989 v Dačicích

25. listopadu – v sobotu odpoledne se konal mítink na Havlíčkově náměstí, který svolal přípravný výbore Občanského fóra, dorazilo kolem tří stovek občanů
27. listopadu – generální stávka. Na podporu stávkujících vysokoškoláků přišlo na Havlíčkovo náměstí po 12. hodině 1700-2000 občanů, převládala učňovská mládež, vystřídalo se zde čtrnáct řečníků
27. listopadu – v Dačicích se ustavilo Občanské fórum: Vlastimil Běhan, Antonín Tomanec, Lubomír Pábl, Václav Bis, Michal Jedlička, Miroslav Dvořák, Vasil Horník, Antonín Tunkl, Jan Štěbeták st., Jan Štěbeták ml., Karel Štěbeták. Pro činnost OF byla poskytnuta místnost bývalého agitačního střediska na Palackého náměstí.
1. prosince – jednání zástupců OF s ředitelem nemocnice MUDr. Břetislavem Čermákem.
2. prosince – setkání OF, zástupců nemocnice, vedení města a občanů v MěKS od 17 do 21 hodin, 500 občanů.
18. prosince – začíná podpisová akce na podporu kandidatury Václava Havla na prezidenta (asi 2000 podpisů)
22. prosince – tryzna na Palackého náměstí za padlé občany v Rumunsku s účastí asi 250 lidí
Od 22. prosince – pravidelná účast zástupců OF na jednání rady MěNV.
28. prosince – rozpuštěna organizace KSČ na SOUz a v Okresním stavebním podniku na konci roku
31. prosince – o půlnoci setkání lidí dobré vůle na Palackého náměstí