Jak hodnotí konečný výsledek čelní představitelé politických stran a uskupení v našem regionu?

Zdeněk Havlíček, Jindřichův Hradec (předseda místní organizace SPO Zemanovci): „Osobně mě potěšil úspěch Miloše Zemana v našem regionu, tedy v Jihočeském kraji, kde Jindřichohradecko bylo okresem s nejlepším výsledkem a samotný Jindřichův Hradec těsně druhý ve volebním výsledku za Strakonicemi. Chtěl bych tímto našemu čestnému předsedovi pogratulovat.  Přímá volba podle mě ukázala velkou nespokojenost občanů se současnou vládou. Během dění kolem volby také překvapila hysterie, fanatismus i neobjektivnost drtivé části médií ve prospěch Karla Schwarzenberga, která se ale nakonec ukázala kontraproduktivní. Věřím, že Miloš Zeman  bude dobrým prezidentem."

Jan Váňa, Třeboň (předseda regionální ODS): „Prezidentská volba podle mě proběhla korektně a je potřeba respektovat a ctít samotný úřad prezidenta. Určitě nepatřím mezi lidi, kteří teď zakládají různé protestní skupiny a iniciativy především na sociálních sítích. Miloš Zeman je naším prezidentem a doufám, že bude prezidentem nás všech. V Třeboni však poměrně výrazně zvítězil Karel Swarzenberg. Má zde kořeny, dobré renomé a je tady občany vnímán pozitivně, takže to se jistě odrazilo ve výsledcích. Co je ovlivnilo jinde, nemohu zcela posoudit."

Alena Nohavová, Třeboň (předsedkyně okresního výboru KSČM): „Jako volička Miloše Zemana kvituji s velkým potěšením, že v prezidentské volbě zvítězil. Podle mě bude ohlazovat rozjitřené rány a trochu uklidní politickou situaci mezi pravicí a levicí, nebo chcete-li koalicí a opozicí. Myslím, že to nebude dále vyhrocovat. Domnívám se také, že se vyvaruje chyb, které možná v minulosti dělal. Měl čas o všem přemýšlet. KSČM dala doporučení volit levicového kandidáta, takže i z tohoto hlediska vnímám výsledek jako pozitivní.  Navíc si myslím, že oba kandidáti si nemají co vyčítat. O Karlu Schwarzenbergovi se říká, že je mužem současnosti, ale on přece vstoupil do politiky již za Václava Havla, neboť byl jeho poradcem.

Jan Bartošek, Dačice (místopředseda KDU-ČSL): „Respektuji výsledek druhého kola volby a beru Miloše Zemana jako vítěze. Mým osobním favoritem, kterého jsme i podporovali, byl však Karel Schwarzenberg. Mám obavy, aby se s Milošem Zemanem nevrátilo i stejný styl politiky s opoziční smlouvou a dalšími věcmi a také ve smyslu jisté hrubosti a vulgarity. Věřím, že  se své role dobře zhostí, že nám bude dobrým prezidentem a reprezentantem republiky."

Stanislav Mrvka, Jindřichův Hradec (předseda okresního výkonného výboru ČSSD): „Samozřejmě, jak jsem již signalizoval, podporoval jsem Miloše Zemana. Pro mě je místopředseda vlády zástupcem pro nás nepřijatelné vlády. Říkal, že kdyby byl zvolen, že sundá kabát a bude působit nestranně. Tomu nejde věřit. Ale ať už by dopadly volby jakkoli, vždy bych respektoval jejich výsledek."

Jiří Lískovec, předseda regionální organizace TOP 09: „Ještě nedávno jsme říkali, že bude úspěch, když náš kandidát postoupí do druhého kola. A 45 procent hlasů je hezký výsledek, když si vezmeme, že TOP 09 existuje čtyři roky. Hodně lidí je ale zděšeno výroky Miloše Zemana po výhře v prezidentské volbě, kdy hovoří o nedůvěře vlády a dalších krocích. Takže uvidíme, jak to bude vypadat, až nastoupí do funkce. Faktem je, že pan Schwarzenberg se ve své kampani neuchýlil ke lžím a urážlivým reklamám, které by byly přes čáru."