Po bílých paních, pětilisté růži a parním vláčku se letos Hradečáci pustili do rekordní stavby olympijských kruhů. A „stavebním materiálem" byli samozřejmě jako v předchozích případech lidé.

I přes úmorné vedro jich na jindřichohradecké náměstí Míru dorazil pěkný počet a každý s napětím čekal, jestli rekord z minula bude překonán. Do černého kruhu se postavila i Božena Linková s dcerou Alicí, které se účastnily i všech rekordů předchozích. „Byli jsme tady pokaždé, bílou paní tedy dělala jen dcera, ale jinak růži, vlak a teď kruhy děláme společně," říká Božena Linková.

Pětilistou růži pomáhali poskládat v minulosti také dobrovolní hasiči z Kardašovy Řečice, kterých se i letos do Jindřichova Hradce vypravilo hned patnáct. „Udělali jsme to jako výlet pro děti z našeho hasičského kroužku a přidali se i vedoucí," říká za všechny Lenka Heřmánková, která byla i hlavní iniciátorkou toho, že se zase Řečičtí do rekordu zapojí. A malým hasičům se akce líbila i proto, že se jim podařilo vyfasovat modrá trička. „Máme soutěžní tmavomodrá, tak to ladí. Je to moje nejoblíbenější barva. Jo, ty jsme chtěli," volali jeden přes druhého Jakub Ifkovich, Michal Chlad, Petr Kasper i bráchové Adam a Roman Šestákovi a Eliška Svobodová.

Oni měli štěstí a trička se na ně dostala. Na některé příchozí, kteří se předem nezaregistrovali v infocentru, se už trička nedostala. Ani tak ale jejich úsilí a touha společně se podílet na vytvoření rekordu, nepadly vniveč. Neotričkovaní účastníci nakonec vedle olympijských kruhů vytvořili navíc ještě iniciály města Jindřichův Hradec.

Když se konečně všichni seskupili na svá místa, mohlo být oznámeno, jak pokus o rekord dopadl. Do olympijských kruhů se postavilo 489 lidí, což je o jednoho člověka víc, než bylo součástí parního vlaku předloni. Když se ale ke kruhům připočtou i lidé tvořící JH, pak je číslo ještě vyšší, a to 574. „Povedlo se to, je to super úspěch," radovala se po skončení akce vedoucí oddělení cestovního ruchu a marketingu městského úřadu Zuzana Bedrnová, která sice připustila, že celé to bylo hodně náročné. „Překvapil nás už nečekaný zájem o registraci. Je vidět, že v Jindřichově Hradci už má tato akce tradici a to je skvělé," dodala.

Úspěšně pokořený rekord tak odstartoval Top týden města, v kterém se můžete těšit na celou řadu koncertů a vystoupení, která završí o víkendu tradiční porcinkule.

Petra Lejtnarová