"Řidič autobusu, který stál za tímto automobilem a nemohl tak vjet do křižovatky, se šel podívat, co se stalo. Podíval se do vozidla a zjistil, že je jeho řidič v bezvědomí," přiblížila mluvčí policistů Štěpánka Schwarzová.

Na místě se shodou okolností nacházela hlídka policistů z oddělení Suchdol nad Lužnicí ve složení Jan Štefl a Roman Bušta. Když viděli, že je na silnici nějaký problém, vystoupili ze služebního vozidla a šli ho řešit.

Situace byla více než dramatická. "Muž v autě nedýchal. Vyndali ho proto okamžitě ven, položili na silnici termofolii, na ni pak muže v bezvědomí, zaklonili mu hlavu a začali s neodkladnou resuscitací. Mezitím k místu přijela hlídka policistů z oddělení České Budějovice - město ve složení Jiří Hanžl a Filip Jalal. Už z dálky viděli, že v křižovatce stojí policejní vozidlo se zapnutými majáky. Hned u vozidla spatřili policisty, kteří se skláněli nad neznámým mužem a prováděli u něj nepřímou masáž srdce. Zastavili tedy se svým vozidlem poblíž a spěchali kolegům na pomoc. Oba za sebou mají výcvik v poskytování první pomoci a věděli, jak je důležité neustávat v resuscitaci, dokud nepřijede záchranka, která již v tu dobu byla na cestě," popsala mluvčí.

Ilustrační foto.
Obřad ve znamení dvojek přiláká na budějovickou radnici dvanáct párů

Nakonec se k nim přidal i policista z oddělení hlídkové služby Jakub Vrbata, který se v místě zrovna pohyboval.

Všichni resuscitující policisté se střídali v poskytování první pomoci tak, aby byla provedena co nejkvalitněji. Policista, který zrovna neposkytoval první pomoc, pak řídil dopravu na křižovatce, aby byla co nejméně narušena plynulost provozu. Policisté vynaložili veškeré úsilí, aby muže přivedli k vědomí a nepolevili, dokud ho nepředali zdravotníkům, kteří na místo během několika málo minut přijeli. Za jejich snahu a vůli zachránit lidský život jim patří obrovské poděkování. Pomáhat a chránit - i o tom je policejní práce a policisté prokázali, že jsou skuteční profesionálové," doplnila Štěpánka Schwarzová.