Nezbývá, než dětem pořád opakovat, aby nechodily někam s cizími lidmi, neříkaly, že jsou samy doma a podobně. To jsou rady, které opět nabyly na aktuálnosti v souvislosti se smutným koncem případu pátrání po devítileté dívce z Kynšperka nad Ohří. Ta byla po dvou dnech nalezena zavražděna.

Na Jindřichohradecku naštěstí policisté podobný tragický případ zmizení dítěte se špatným koncem v posledních letech řešit nemuseli. Naposledy před jedenácti lety v zimě se ztratil chlapec v Malém Ratmírově a jeho tělo se objevilo až při tání ledu na Ratmírovském rybníku.   Stovky policistů, hasičů a dobrovolníků pročesávaly tehdy okolí, objevovaly se i nejrůznější teorie o únosu a podobně, ale závěr byl prozaický, chlapec utonul.
Jak včera uvedla policejní mluvčí Hana Millerová, v ostatních případech se podařilo vždy dítě v relativně krátké době najít, aniž by bylo nutné vyhlásit pátrání. Připomenula případ, kdy maminka nakupovala v supermarketu a šestiletému dítěti se zdálo už čekání dlouhé a odešlo přes celé sídliště Vajgar domů. „Měli jsme tu i případ, kdy otec dívky byl cizinec a ona se kvůli neshodám doma snažila od dvanácti let utíkat za ním," popsala Hana Millerová. Další úspěšné pátrání bylo po dětech ze sociálně slabší rodiny, která se přistěhovala do města a děti se odešly koupat na pískovnu, aniž by cokoli řekly.

Husí kůži naháněl i útěk z domova dospívající dívky z Třeboně, která po hádce s matkou odešla, měla u sebe žiletky, což zvýšilo obavy, že si něco udělá. Nakonec ji našel policejní pes v křoví promrzlou a pořezanou, psovod poskytl první pomoc.
Samozřejmě, že násilná smrt devítileté dívky z Kynšperka opět zdvihla vlnu emocí stejně jako před čtyři lety, kdy se několik týdnů  pátralo v Praze po školačce, která pak byla nalezená zavražděná.
Výstižně situaci komentuje Tereza Šťastná Lattnerová z malé obce na Dačicku: „ Kéž by lidé mysleli dřív, než se něco stane. Kolik dětí tady lítá do deseti večer po vsi, a to i mladších pěti let a rodiče to vůbec netrápí. A teď najednou všichni budou plašit. Za měsíc to opadne a opět budou děti chodit samy. Hlídat by se měly i bez ohledu na to ,co se stalo. Nikdy nikdo neví."
Například Petra Čiháková z Jindřichova Hradce přiznává, že děti ze školy doprovází, protože má strach.
Martina Tříletá z Dačic připouští, že když chodí rodiče i prarodiče do práce, tak je to těžké. „Musí se dětem říct, jaká je dnes špatná doba, samé násilí a vraždy. Je důležité si s nimi o tom povídat," zmínila.
Policejní mluvčí Hana Millerová připomíná, že v besedách se školáky neustále apelují na to, aby byli vůči cizím lidem obezřetní. „Každý rok máme v září s prvňáky besedu na téma Bezpečná cesta do školy, kde jim vysvětlujeme nejenom jak se chovat v silničním provozu, ale i jaká další úskalí na ně číhají a jak jim čelit," zmínila s tím, že  základem je výchova a komunikace v rodině.
Její slova potvrzuje i učitelka Lenka Hrubá z 1. základní školy v Jindřichově Hradci, podle které děti při besedě s policistkou dostanou důležité informace a přeci jenom na její rady více i dají.
„Jinak samozřejmě, jak se to stalo, tak o tom s dětmi více mluvíme. Většinou u nás si menší děti rodiče ze školy vyzvedávají. O něco horší je situace u těch, co dojíždějí, ale tam jich je většinou víc a jsou v jedné třídě, aby jim stejně končilo vyučování a mohli jít na autobus společně," doplnila Lenka Hrubá.