Všechny dýně na valníku jsou zvážené a opatřené cenovkou. Finanční obnos za vybranou zeleninu pak jen stačí vhodit do kasičky a můžete si ji odnést.
„Inspirovali jsme se, když jsme projížděli Německem nebo Rakouskem, kde to tak funguje běžně a farmáři na polích u silnic prodávají bez obsluhy své produkty a výpěstky. Máme zkušenost, že lidé dýně vítají, protože sami je ještě na zahrádkách nemají. Za měsíc prodáme pět až šest tisíc dýní,“ řekla Deníku Kateřina Kiričenko, která spolu s manželem Viktorem provozuje přímo v Roseči ekofarmu.
Dýně hokkaido je navíc vitamínová bomba, má v sobě poměrně málo kalorií, je bohatá na betakaroten i na vitamin C a draslík. V kuchyni se dá využít například pro výrobu pyré, na grilování nebo do polévky. Plody pak mohou posloužit i jako dekorace.
Cena dýně v samoobslužném stánku v areálu kukuřičného bludiště je 30 korun za kilogram. Pro srovnání běžně v obchodě pořídíte dýně hokkaido i za 50 korun za kilo.
„Jde nám hlavně o to, přiblížit lokální potravinu lidem a tomu odpovídají naše ceny. Je to o poctivosti lidí a pokud si někdo vezme dýni bez zaplacení, tak je to na jeho vlastní svědomí. Málokdo si umí představit, kolik taková dýně stojí práce, než může jít do prodeje a když k tomu přihlédnete, tak za ně vlastně chceme minimum,“ poznamenala farmářka. Samoobslužný dýňový stánek v Roseči je otevřený každý den včetně víkendu od 9 do 19 hodin až do konce letních prázdnin.
Kdo by kromě dýní chtěl ještě něco navíc, může si od kukuřičného bludiště dojet přímo na farmu, která je odsud jen kousek. „Zákazníkům u nás teď nabízíme brambory, mrkev, řepu, cukety, fazolové lusky, cibuli, pórek nebo nově kopr. Dáváme své výpěstky i do zahrádkářských přebytků v Jindřichově Hradci, kde jdou skvěle na odbyt,“ pochvalovala si Kateřina Kiričenko. Veškerá zelenina z ekofarmy je pěstovaná bez použití chemie.