„Všechny kraje budou mít stejné podmínky, což bude platit i pro pracoviště," řekl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Zlínský, Jihočeský a Liberecký kraj byly posledními kraji, kde bylo minulý týden takzvané incidenční číslo, tedy počet nakažených za uplynulý týden na 100 tisíc obyvatel, nad hodnotou 30. Epidemická situace se tam ale zlepšila.

Nová pravidla budou podle ministra školství Roberta Plagy platit i pro testování na vysokých školách. Nově bude stačit PCR test nebo potvrzení či čestné prohlášení o antigenním testu. „Pravidla na VŠ tak budou stejná, jako v jiných oblastech,“ napsal na Twittteru Plaga.

Už jen v sedmi okresech v republice je týdenní incidence nových případů covidu nad 25, z toho ve třech na jihu Čech. Nicméně podle šéfky jihočeských hygieniků Kvetoslavy Kotrbové už bylo i tady na čase, aby děti ve školách odložily roušky. „Stále opakuji, že epidemiologická situace je v našem kraji klidná, incidence COVID-19 má charakteristiky typické pro respirační onemocnění," řekla Kvetoslava Kotrbová s tím, že covidová situace se na jihu Čech v podstatě neliší od dalších regionů.