Problém nebyl ani tak v díle samotném, na jehož podobě se dokonce v internetovém hlasování shodli i občané města, jako spíše v jeho ceně.

Ta se totiž po rozpracování projektu několikanásobně zvýšila, takže na místo zhruba čtyřech milionů, s nimiž město původně počítalo, vystoupala odhadovaná cena na více než 16 milionů s DPH.

To vloni pobouřilo nejen řadové občany, ale také hradecké zastupitele, kteří nešetřili ostrou kritikou. K nejhlasitějším oponentům patřil Vladimír Maryška (VPM), který mimo jiné zasedá v děbolínském osadním výboru.

„Když jsem tuto věc probíral s občany Děbolína, tak mi dalo hodně práce je přesvědčit, že i rozhledna za tři miliony bude přínosem a přispěje k rozvoji místní části. Bylo mi mimo jiné argumentováno, že už sedmým rokem čekají místní lidé na kanalizaci. Teď tam rozhodně nemohu přijít a říct, že budeme mít rozhlednu za sedmnáct milionů," nechal se tehdy slyšet.

Zpočátku to vypadalo, že projekt skončí v zásuvce, protože takovou částku na jeho realizaci město nemělo a navíc chyběla i politická vůle uvolnit tak vysokou sumu z rozpočtu města. Pak se však na obzoru objevila možnost dotace, která by mohla pokrýt 85 procent veškerých nákladů, a proto se zastupitelstvo rozhodlo této možnosti využít.

Dotaci se nakonec podařilo získat a nyní už je téměř stoprocentně jisté, že rozhledna vyroste vedle cyklostezky ke sv. Barboře do příštího jara. Jak informoval místostarosta Bohumil Komínek, schválili ve středu hradečtí radní návrh zadání veřejné zakázky a budou soutěžit nejvhodnějšího dodavatele.

„Rada schválila jak smlouvu o poskytnutí dotace, tak návrh zakázky. Ta je postavená tak, že má minimální a maximální dobu proveditelnosti. Nejdříve bychom ji chtěli mít hotovou do 31. března příštího roku a nejzazším termínem je 31. květen," uvedl Bohumil Komínek a dodal, že tato data vyplývají z dotačních podmínek.

„My musíme vše vyúčtovat do 30. června 2015. Z toho tedy vyplývá, že pokud to bude takto vysoutěženo, měli bychom mít už příští jaro rozhlednu postavenou," doplnil.