Nejnižší nabídka přišla od společnosti SIKK, která by rozhlednu opravila za necelých 5 milionů korun včetně DPH. To je zhruba o 1,5 milionu víc, než s čím počítá rozpočet města. Proto se mimořádně sešli zastupitelé, aby rozhodli o navýšení financí na tuto akci. "Mimořádné zastupitelstvo bylo svoláno pouze kvůli tomuto jednomu bodu, abychom umožnili udělat opravu rozhledny. Ti, kteří byli účastni, to ale odmítli a jejich hlavním argumentem bylo, že nabídková cena je příliš vysoká," přiblížil místostarosta Jindřichova Hradce Miroslav Kadeřábek a dodal, že rekonstrukci vyhlídkové věže tak bude řešit až nově zvolené zastupitelstvo města v příštím roce.

Rozhledna i přes odloženou rekonstrukci zůstává pro návštěvníky otevřená. "Už tam došlo k nějaké dílčí výměně schodnic. Zub času ale samozřejmě hlodá a pokud se dřevěný prvek nenatírá a nechá se napospas povětrnostním vlivům, pak tam samozřejmě dochází k nějaké degradaci," uvedl místostarosta Miroslav Kadeřábek. Lidé, kteří vyhlídkovou věž navštíví, se ale podle něj nemusí obávat o svoji bezpečnost.

Požár kombajnu a pěti hektarů vzrostlé pšenice u Hostkovic u Dačic.
U Dačic hořelo. V plamenech skončil kombajn a pět hektarů pšenice

Rozhledna za 14 milionů korun vyrostla u Děbolína v roce 2015. Už rok po jejím otevření se ale objevil problém s nezvykle rychle šednoucím nátěrem. Tehdejší vedení města proto zahájilo soudní spor se zhotovitelem stavby, který skončil teprve na začátku letošního roku uzavřeným smírem.

Stavba o výšce 33 metrů je volně přístupná každý den od 8:00 do 20:00 hodin v období od dubna do října. Návštěvníci na ni mohou vystoupat buď po točitém ocelovém schodišti čítajícím 102 schodů, nebo po dřevěném schodišti o 128 schodech.